SANT SADURNÍ D'ANOIA - CAPITAL DEL CAVA

AJUNTAMENT DE SANT SADURNÍ D'ANOIA


ca | es | fr | en AVUI: Descobert 25ºC|10ºC Facebook Twitter Instagram
menú
Pàgines
Festes i tradicions
 
COMPARTIRComparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Quin millor moment per degustar un cava o un ànec mut rostit amb prunes i pinyons que durant la Setmana del Cava o per la Festa Major... El calendari de festes i tradicions del municipi és ampli i variat.

Aplec Sardanista Capital del Cava
Últim diumenge d'abril

Diada en honor al ball nacional de Catalunya organitzada pel Foment Sardanista Sant Sadurní, amb música de cobla en directe, arrossada popular i cava. Les ballades solen començar a les 11 del matí i, després de dinar, a les 4 de la tarda, amb l'acompanyament en directe de cobles de renom com la Marinada, la Jovenívola de Sabadell o la Sant Jordi Ciutat de Barcelona. L'entrada a l' aplec és gratuïta.

Maig Gastronòmic
Durant el mes de maig

Els restaurants, cansaladers, pastissers, xocolaters i establiments especialitzats de Sant Sadurní presenten suculentes propostes gastronòmiques i activitats entorn a la gastronomia local. Menús originals i deliciosos, productes exquisits, tastos i maridatges que poden gaudir-se durant tot el mes i que conviden a sortir de casa. A més a més, se sortegen premis molt llaminers entre els participants, de ben segur que us agraden!

Festes dels Barris
Capvuitada de Corpus

BarrisDurant set dies un per cada un dels sis barris que formaven Sant Sadurní a finals del segle XIX, més el de l'Ajuntament— la vila gaudeix de les tradicionals catifes de flors que manté el barri de l'Església, de la falla que des de l'any 1977 prepara el barri Diputació, i de les nombroses festes nocturnes de les cases particulars on no falten el cava i la coca.

Fires i Festes
Del 6 al 9 de setembre

Tal com ho indica el seu nom, les Fires inicialment eren un mercat de productes agrícoles que es feia just abans de l'època de més activitat de Sant Sadurní, la verema. Poc a poc, al voltant de la fira agrícola van començar a aparèixer un seguit de petites atraccions i activitats lúdiques per distreure els firaires i els compradors. Actualment encara es fa el cercavila de cavalls, el concurs d'enganxalls i la fira del disc, però s'ha accentuat un model de Fires amb més protagonisme de les entitats locals i, així, els gegants, les ballades de sardanes o altres tradicions centenàries conviuen amb costums de nova implantació, com la trobada de Puntaires o el correfoc dels Diables Se Me'n Refum...

Festa de la Fil·loxera
7 i 8 de setembre

Festa Fil·loSi hi ha un moment màgic a Sant Sadurní, aquest és el que es produeix a la plaça de l'Església, plena de gent a vessar, cada 8 de setembre poc abans de la mitjanit. Després dels instants de silenci que segueixen un brogit eixordador de petards, una banda de música enceta una melodia enmig del fum que es comença a esvair, i la plaça es transforma en un esclat de joia dominat pel vol de mocadors de color groc. És el ball del triomf final, el punt culminant de la Festa de la Fil·loxera, el moment que certifica que, un any més, els sadurninencs s'han imposat a la plaga de la fil·loxera i celebren el doble triomf, la victòria sobre el temut insecte —que rememora la plaga que Sant Sadurní va patir a les acaballes del segle XIX— i l'èxit consolidat d'una festa sorgida a començaments dels anys vuitanta, ara fa uns 25 anys. 

Cavatast Mostra de Caves i Gastronomia
Primer cap de setmana d'octubre

El Cavatast és una mostra de degustació de caves i gastronomia que, edició rere edició, s'ha anat reforçant i consolidant fins a realment convertir-se en un esdeveniment de referència per al sector. A més a més incorpora diverses activitats i accions paral·leles que complementen les degustacions, com ara exposicions, sessions de tast i maridatges, demostracions del procés d'elaboració del cava, visites a caves, rutes guiades, etc.

La Setmana del Cava
Segona setmana d'octubre

Si el començament de la verema coincideix amb els dies de les Fires, la finalització de la collita del raïm torna a retre homenatge al fruit de les vinyes, però, en aquest cas, al producte ja elaborat i a punt de ser consumit. Arriba la Setmana del Cava, que té el seu moment culminant en els actes de proclamació de la reina del cava des del balcó de la plaça de l'Ajuntament.
La diada de portes obertes a totes les caves de Sant Sadurní del 12 d'octubre és una altra cita important de la Setmana del Cava, sense oblidar el Congrés Internacional del Cava i altres actes més adreçats als membres de la Confraria del Cava. Aquesta entitat, precisament, va ser la creadora de la Setmana del Cava a principis dels anys vuitanta amb l'objectiu de promoure el consum d'aquest producte tan sadurninenc.

Mostra Comercial i d'Artesania
Primer cap de setmana d'octubre

Som Sant Sadurní organitza la Mostra Comercial i d'Artesans dins el marc de la Setmana del Cava i coincidint amb el Cavatast. Una cinquantena d'artesans mostren els seus productes i creacions úniques. Paral·lelament a la mostra potencia activitats lúdiques amb tallers infantils i per a tots els públics.

Festa Major
El 29 de novembre

GegantsLa Festa Major de Sant Sadurní s'escau quan la vila viu immersa en l'activitat frenètica de les setmanes prèvies al Nadal, les de més moviment en el sector del cava. Malgrat que no sigui una data estiuenca, es continuen mantenint tradicions força arrelades, des de la missa solemne concelebrada en honor a Sant Sadurní fins a l'actuació estel·lar dels Diables Se Me'n Refum a la plaça de l'Ajuntament, que aprofiten per donar una visió crítica i esbojarrada de la vila a través de la lectura dels "versots". Una altra activitat habitual per la Festa Major és el concurs de pintura ràpida, així com les trobades de gegants de la colla de geganters.

L'Hoquei i els esports

Al poble també hi ha una llarga tradició esportiva estretament lligada a l'hoquei sobre patins, que va ser esport de demostració en els Jocs Olímpics de Barcelona'92 i ha deixat empremta en la història de la població. L'equip local A.A. Noia sempre ha estat entre el conjunts d'elit i té un gran nombre d'afeccionats, ja que ha fet destacar el municipi amb alguns triomfs importants com el Campionat de Lliga, la Copa, la Recopa, la Supercopa d'Europa, la Lliga Catalana, etc. Cal fer esment també del notable seguiment d'altres esports com el ciclisme en ruta, gràcies al qual la vila fou escollida subseu olímpica, el futbol, la natació, el bàsquet, l'handbol o el tennis.

JA ENS SEGUEIXES A LES XARXES SOCIALS?

Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Twitter Segueix-nos al Instagram
Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia
Oficina de Turisme
c. de l'Hospital, 23
08770 Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès)
T. +34 938 913 188
turisme@santsadurni.cat
^