Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat amb tormenta i pluja escasa26ºC-12ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 17.04.2024
Exposició "Amb paper" collage amb guardes de paper de Laura Porter
Del 4 al 30 de maig del 2024. Inauguració dissabte 4 de maig a les 12h
collage laura
  • Paper bonic
    El paper de guarda es fa servir per embellir els llibres. Dissimular els cosits del llom, plecs de la portada i la contraportada o també s´utilitza com a coberta.
    Els papers de guarda s´han utilitzat històricament en l´enquadernació de llibres preuats, des de incunables fins a reculls de contes o còmics actuals. Ara amb la revifalla dels oficis artesans, l´interès per la restauració o la moda del “scrapbooking” i la IA s´han diversificat enormement i costa distingir els que s´han fet realment a mà de les còpies impreses.
    El paper decorat es sol classificar segons el material i/o la tècnica emprats:
    La xilografia/calcografia
    És un dels mètodes més generalitzats, es talla el dibuix sobre fusta, s´aplica la tinta a sobre i es trasllada al paper en una o diverses capes. Aquest sistema permet generar des de una simple graella amb motius que es van repetint, els “dominotés” fins a imatges més complexes tipus “indiana” on el traçat principal o matriu es fa d´un color, el motiu de flors i fruites per exemple, i s´hi afegeixen successius detalls amb altres colors i matrius complementàries.
    El gofrat i/o daurat
    S´obtenen aplicant pressió a una certa temperatura sobre full d´or amb una matriu calcogràfica que pot ser únicament de línies o punts fins a ocellets o angelets, motius geomètrics o florals.
    Aquest grup es pot acabar sofisticant molt segons si s´aplica el full daurat sobre una base de color o si s´apliquen altres tintes a posteriori.
    El marbrejat
    És un procediment que té moltes i diverses procedències és a dir que també té moltes tècniques i diversitat de materials des del Suminagashi japonès que s´obté posant paper sobre una cubeta amb tinta flotant fins a banys amb algun tipus de material gelatinós de base abans de deixar caure gotes de tinta o pintura. Segons els passos que es realitzin després s´obtenen dissenys que recorden gotes, pedres, espirals, pentinats, vanos o ombrejats.
    Un altre tipus de paper artesanal és l´encolat, una tècnica relativament fàcil però de la qual no hi ha cap representació en aquesta exposició. S´obté barrejant algun tipus de cola amb pintura sobre paper humit, plegant el paper i dibuixant formes senzilles abans de tornar-lo a desplegar.
    Finalment hi ha els papers impresos que tot i no tenir el “glamour” del paper artesanal si que té la gràcia que es pot reproduir fàcilment  i a mida per a cada llibre.

  • Dates: 
    Del 4 al 30 de maig del 2024
  • Horari: 
    matins de dimarts a dissabtes de 09:30 a 13:30 i tardes de dilluns a divendres de 15:30 a 20:00
  • Lloc: 
    Biblioteca Municipal
  • Organitza:
    Biblioteca Municipal
  • Web: 
    http://bibliosantsadurni.blogspot.com/search/label/Exposicions
Pujar al principi de la pàgina