Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Cobert amb pluja21ºC-11ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 23.05.2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Festival EVA 2017, del 2 a l'11 de juny
Presentació Festival EVA
Propostes artístiques de narració i tradició oral per fer bategar el cor i atrapar l'ànima al Penedès i a Pradell de la Teixeta

La Capella de l'Índex ha acollit aquest dimarts la presentació de la 13a edició del Festival En Veu Alta EVA 2017, que s'inaugurarà a Sant Sadurní d'Anoia el divendres 2 de juny. La regidora de Cultura, Montse Medall; la directora del festival, Jordina Biosca; l'escriptor Màrius Serra i Núria Ontiveros, del Cercle d'Agermanament Occitano-català han anat desglossant tot el que portarà el Festival d'enguany, que segons Jordina Biosca: "Vol sotraguejar la gent, les emocions, a través de la paraula, moure i remenar consciències. Que ningú en surti indiferent".

Del 2 a l'11 de juny el Penedès serà l'epicentre de la narració i la tradició oral contemporània, amb 44 propostes molt representatives dirigides al públic adult i familiar que arribaran a 14 municipis. Narradors, actors, cantants, rapsodes i xerraries que vindran a explicar les seves històries. Sant Sadurní acollirà l'acte inaugural del festival el dia 2 de juny al vespre i esdevindrà la capital de la narrativa en un primer cap de setmana intens de l’EVA Penedès (del 2 al 4 de juny) i amb quatre tardes entre setmana d'espectacles familiars.

Juntament amb Sant Sadurní, del 5 a l'11 de juny hi haurà espectacles en 13 municipis més del Penedès (Sant Pere de Riudebitlles, Olèrdola, Torrelavit, Sant Quintí de Mediona, Torrelles de Foix, Gelida, Sant Margarida i els Monjos, Avinyonet del Penedès, Vilafranca del Penedès, Subirats, Pla de Penedès i Sant Martí Sarroca i Llorenç.del Penedès).

Igual que la directora del festival ha reivindicat la senzillesa de la veu, de la presència, per explicar històries complexes, l'escriptor Màrius Serra ha posat en valor la paraula en primer pla, la oralitat que hauria de tenir el mateix prestigi que la paraula escirta: "Reivindico el lleguatge com a font de plaer. L'EVA exploar els escenaris de frontera. Jo crec en la cultura com una expeiència en què si hi participem resulta molt enriquidor"

Biosca ha agraït la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Sadurní, que els ha permès continuar creixent. La regidora de Cultura, Montse Medall, ha destacat la importància del Festival: "La inauguració és a Sant Sadurní però a partir d'aquí som Penedès i som territori. Ens estem obrint molt culturalment. Per això també hem volgut anar més enllà i obrir l'EVA als infants, perquè els hem d'educar en la Cultura".

La imatge del festival, el cor que batega, l'ha creat enguany l'empresa Ladissenyadora.

ÀUDIO de la roda de premsa de presentació


Cultura fins les entranyes. Els espectacles de l'EVA

La 13a edició de l’EVA Penedès comptarà amb 20 espectacles per a públic adult, 10 familiars, 2 cursos de formació de lectura en veu alta i 12 sessions de lectures vinculades al voluntariat de l'EVA354. I tot, seguint amb un dels trets distintius del Festival: portar espectacles en espais singulars i poc habituals, ocupant des de places i carrers fins a indrets com el Cementiri de Sant Sadurní d’Anoia, parcs, jardins, caves i, fins i tot, uns safarejos.

La quarta edició de 'Per viure al cementiri no cal morir-se' ens presenta una passejada amb músics com Sthépane Laibet o La Cris, narració amb Assumpta Mercader o Christian Atanasiu, una creació que uneix dansa, text i música amb Marta Casas, Angie Mas i Narcís Coromina o, i per primera vegada, una projecció a càrrec de Cineclub Vilafranca. Un altre dels clàssics de l'EVA, 'A tres bandes', un itinerant amb Ireneu Tranis, Jaume Arnella i Assumpta Mercader.

Altres espectacles destacats: Dos sopars literaris de la mà del director Ricard Gázquez; una de Jesús Moncada amb la Cia Mea Culpa; dos concerts de Maria Arnal i Marcel Bagés presentant '45 cerebros y 1 corazón'; el penedesenc Inda Pereda amb espectacle familar; homenatges a Lewis Carroll, Virgína Woolf i Mercè Gost; i la periodista Cristina Mas, a l’espai Les entranyes de l’EVA; narradors com Merche Ochoa, Yoshi Hioki, Marta Millà i Horacio Kurti, Dalí Blanch o Arnau Vilardebò. Màrius Serra ens farà jugar de nou amb les paraules, enguany amb proposta familiar; Toni Gomila, que ja és un clàssic, amb 'Acorar'; o l'actor Oscar Intente que enguany clourà l'EVA Penedès amb 'Aula Brecht'.

Més a prop d'Occitània

A tot això cal sumar-hi que, en aquesta nova edició, l’EVA vol apropar la cultura occitana, propera tan territorial com lingüísticament al nostre territori, presentant una proposta conjunta amb el CAOC, el Cercle d’Agermanament Occitano-català. Precisament, l'espectacle inaugural de l'EVA Penedès a Sant Sadurní serà un ball folk occità amb cançons i danses amb Mirabèl, un viatge instantani cap a una bona festa en un indret qualsevol d’Occitània. El 8 de juny membres del CAOC presentaran el documental 'El viatge' sobre la caminada de les valls occitanes d'Itàlia a la Vall d'Aran per reclamar a la UNESCO que la llengua occitana fos Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

La seva representant, Núria Ontiveros, ha explicat que la llengua occitana fa deu anys que és llengua oficial a Catalunya i ha parlat de la necessitat de donar-la a conèixer, que és un dels objectius de la seva entitat, que fa fet una gran tasca de documentació per mitjà, en molts casos, de l'oralitat, gràcies a entrevistes amb persones de més de 80 anys: "El Festival EVA és una forma de donar-li visibilitat a la nostra llengua".

Voluntariat que alça la veu

L’EVA354, el voluntariat lector cultural que des de 2014 llegeix en residències, domicilis particulars, casals d’avis i escoles (entre d’altres) per apropar les lectures, la veu i la paraula dita, serà també al Festival EVA i oferirà diferents espais oberts de lectura per a tot aquell que hi vulgui participar. La formació de lectura en veu alta és també un clàssic del Festival, enguany amb un curs que impartirà l'actriu Lali Barenys els dies 27 de maig o 3 de juny. A més, enguany, l’EVA354 i el Festival EVA s’adhereixen a la commemoració del que l’any passat va ser el 25è aniversari de la mort de Montserrat Roig i el centenari del naixement de Glòria Fuertes.

I a Pradell...

Pradell de la Teixeta, al Priorat, viurà el seu 8è EVA del 30 de juny al 2 de juliol, amb algunes propostes coincidents com Mirabèl, Maria Arnal i Marcel Bagés, Màrius Serra o Toni Gomila, que al Priorat hi serà amb Catalina Florit i 'Pecattum'. Altres noms de Pradell seran Marcel Casellas Trio, la narradora Noemí Caballer, Rosa Cadafalch, els poetes Núria Martinez Vernis i Martí Sales o la companyia de teatre d'ombres Olveira Salcedo.

Pujar al principi de la pàgina