Ràdio Sant Sadurní

AVUI: Cobert amb pluja 21ºC|11ºC
Facebook Twitter Instagram Youtube

BUTLLETÍ

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ ELECTRÒNIC

Dona't d'alta facilitant-nos el teu correu electrònic i setmanalment rebràs l'agenda d'activitats i les notícies més destacades de la setmana

Notícies
Cessió fotogràfica Codorniu
Codorníu cedeix un miler de fotos inèdites de principis del segle XX a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès
El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, assisteix a l'acte celebrat a les caves
El fons fotogràfic de Codorníu, custodiat durant anys a la residència de la família Raventós, formarà part, a partir d´ara, de l´Arxiu Comarcal de l´Alt Penedès. Es tracta de més de mil imatges, moltes inèdites, document gràfic de la història del cava, que s´ha digitalitzat i serà consultable i utilitzable públicament amb finalitats educatives, divulgatives i culturals.

La presidenta del grup Codorníu Raventós, Mar Raventós, 15a generació al capdavant de l’empresa, ha cedit aquest dimarts el fons a l’arxiu en un acte presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila. L'acte ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Sant Sadurní, Maria Rosell, a més d'altres regidors de l'Ajuntament, representants comarcals i l'historiador Carles Querol, que ha estat l'encarregat de presentar algunes de les fotografies més representatives d'aquest material.

L’objectiu és contribuir a la divulgació de la història del món del cava i, alhora, de la tasca empresarial de Manuel Raventós i Domènech. Ell va ser, en bona part, l’artífex de la modernització de les feines agrícoles, la revolució tecnològica i el creixement de la producció de Codorníu (el 1900 venia 117.000 ampolles i el 1930 un milió), i la consolidació d’una marca de prestigi a Catalunya i a l’Estat.

Els 1023 negatius fotogràfics, de vidre i molt ben conservats, il•lustren una part de la història del Penedès entre 1900 i 1930. Un període cabdal, just després que la fil•loxera provoqués la crisi més greu que ha viscut mai la vinya a tota Europa.

Una bona part d’aquesta fotografies, es podrien atribuir al fotògraf sadurninenc Jaume Font i Ribera, establert a Igualada però que també es guanyava la vida fent de retratista ambulant pels pobles de les comarques de l’Anoia i el Penedès. Algunes les podria haver capturat un altre fotògraf de nom Josep Fatjó, el qual, molt probablement, era familiar de l’esposa de Manuel Raventós, Montserrat Fatjó i Tintorer; o el mateix Josep Puig i Cadafalch, que acostumava a fotografiar l’evolució de les seves obres.

Es poden consultar totes les imatges al següent enllaç arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia

PUBLICAT EL 30.11.2016
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic