Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Molt ennuvolat amb tormenta24ºC-14ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 25.11.2015
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
La futura gestió de la Casa dels Avis marca també el ple de novembre
Ple municipal novembre 2015

La decisió de l’equip de govern d’encomanar el servei de gestió de la Casa dels Avis a l’empresa pública SUMAR SL de la qual aquests dies se n’han fet ressò els mitjans de comunicació i ha generat diverses manifestacions públiques dels grups municipals, va ser també l’assumpte més debatut al ple municipal ordinari de novembre, celebrat aquest dimarts, arran d’una moció del PSC contrària a aquest canvi. Precisament diversos treballadors d’aquest servei van assistir també a la sala de plens per seguir el debat.

En la primera part es va aprovar, amb el suport de tots els grups, els projectes de suport al Tercer Món presentats per les ONG’s. Les propostes, que han estat validades al Consell municipal de Cooperació, suposen una aportació total de 50.551 euros, que es destinaran a projectes de les entitats Equalmon, Creu Roja Alt Penedès, Mans Unides, Entrepobles i Amizade Junts amb Moçambic. Les formacions polítiques van felicitar-se per l’aposta que des de fa molts anys manté l’Ajuntament de Sant Sadurní per la cooperació i la solidaritat.

En aquest àmbit, també es va donar llum verda a una ajuda d’emergència de 6.000 euros, presentada al ple en forma de moció de tots els grups municipals i sol.licitada per l’entitat ACAPS Wilaia Alt Penedès. Aquesta aportació es destinarà als camps de refugiats sahrauís del desert de Tindouf, a Algèria, després de les pluges torrencials que van patir fa unes setmanes.

La sessió, capitalitzada per les mocions dels partits, va aprovar la proposta presentada pel PSC de rebaixar l’IVA cultural amb els vots favorables de tot el plenari a excepció del PP, que va votar en contra recordant que la delicada situació econòmica de l’estat ha obligat els darrers anys a fer un sacrifici en la recaptació d’impostos.

El grup socialista va rebre el suport unànime en la moció amb motiu del Dia Internacional contra la violència de gènere, reclamant més recursos i campanyes de conscienciació i sensibilització.

La CUP, per la seva banda, també va tirar endavant les seves propostes, com la moció per declarar Sant Sadurní municipi compromès amb la banca ètica. Després de recollir les esmenes plantejades per diverses formacions, es va aprovar àmpliament el text que sol.licita, entre d’altres, un informe per estudiar la viabilitat que l’Ajuntament realitzi les seves operacions financeres amb entitats de banca ètica o cooperatives. També va prosperar, amb el vot favorable d’ERC i ICV, les abstencions de CiU i el PSC i el vot en contra el PP, la moció contra els acords comercials i d’inversió entre la Unió Europea i Nord-Amèrida (TTIP).  

La formació representada per Jordi Pujol i Carlota Carbó va trobar també el ple consens en la moció per reclamar un Ajuntament compromès amb la lluita contra la violència masclista, després d’ajustar el redactat i algunes de les propostes, a petició de la resta de grups, com la de penjar una pancarta a l’Ajuntament durant tot el 2016 demanant la fi de la violència masclista. I en darrer terme, també es va donar ampli suport a la moció de suport als casos dels joves encausats del Vendrell i Vilanov, reclamant el dret de manifestació i reivindicant l’amnistia. El portaveu del PP, Carles Jiménez, va expressar el seu total desacord i va recordar que ell era present en  un dels actes i que s’ha manipulat el relat dels fets.

Gestió de la Casa dels Avis

El PSC va presentar la moció rebutjant qualsevol model d’externalització, privatització o encomana de servei per la Casa dels Avis, que va desestimar-se amb el vot contrari dels dos grups de govern, CiU i ERC, i el vot favorable de les quatre formacions de l’oposició en bloc. La portaveu socialista Susanna Mérida va acusar el govern d’enganyar i exercir la majoria absoluta sense negociar ni escoltar ningú. La CUP, ICV i el PP van sumar-se també a les crítiques per les presses mostrades en l’eliminació dels patronats que gestionaven alguns dels serveis municipals, la manca d’informació facilitada en aquest procés i els motius poc sòlids, al seu entendre, que esgrimeix l’executiu local per encomanar la gestió a l’empresa pública SUMAR SL. També van alertar que el canvi repercutirà negativament en la qualitat del servei o en detriment dels treballadors de la Casa dels Avis.

Iniciativa, que va donar suport a la dissolució del Patronats municipals, van lamentar també que l’objectiu d’aquella decisió fos encomanar el servei de gestió de la Casa dels Avis.

El PP i la CUP especialment també van exposar la participació fins fa alguns mesos de l’alcaldessa Maria Rosell com a representant del Consell Comarcal de l’Alt Penedès als òrgans d’administració de SUMAR com un altre dels elements que els portava a qüestionar severament la decisió del govern.

Tant el regidor d’Hisenda Josep Maria Ribas com la portaveu de CiU, Àngels Canals van insistir en que el servei continuarà sent de titularitat municipal i que en cap cas s’externalitzarà ni privatitzarà la Casa dels Avis. Van defensar que des del govern es vetllarà per garantir la màxima qualitat dels residents i que els actuals treballadors no perdin cap dels seus drets i van justificar la decisió en la voluntat de dotar la Casa dels Avis d’un nou model més especialitzat. També van exposar la voluntat d’evitar duplicitats i ajustar-se a una normativa que recomana a les administracions agilitzar i impulsar una gestió més eficient.

L’alcaldessa Maria Rosell també va respondre en relació a la seva participació al consell d’administració de SUMAR SL, del qual ja no forma part, en la seva qualitat de Consellera comarcal de Benestar Social i Família. Va recordar que va ser proposada i acceptada de manera unànime pel Consell Comarcal. També va defensar que la decisió d’encomanar el servei respon a la valoració del govern com la millor opció possible en aquests moments per a la Casa dels Avis i que sempre vetllaran per donar el millor servei possible als veïns i veïnes.

A la part final del ple, ICV, mitjançant la seva regidora Matilde Hernando va presentar una moció d’ugència d’adhesió a la plataforma Mai Més per rebutjar tot tipus de terrotirsme, la violència i les guerres i en defensa de la pau, la justícia social iels drets humans. Tots els grups es van aliniar amb la proposta, excepte el Partit Popular, que va votar en contra reclamant la necessitat de prendre mesures davant els qui estan provocant el terror i instaurant la por a les democràcies occidentals.

En un breu torn de precs i preguntes, el regidor de Via Pública Toni Sisternas va contestar a la consulta de la CUP que s’està avaluant la instal.lació de noves cartelleres municipals i reservar també uns espais per a les esqueles. Per la seva banda, Maria Rosell va respondre al PSC que s’està a l’espera de resposta de la Diputació en relació al conveni de col.laboració amb l’Ateneu per a la remodelació de les seves instal.lacions. El ple ordinari va finalitzar a ¼ de 12 de la nit. Previsiblement, el proper dijous 3 de desembre es celebrarà un ple extraordinari per a presentar la proposta del pressupost municipal per a l’exercici 2016.

ÀUDIO PLE MUNICIPAL

Pujar al principi de la pàgina