Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Poc ennuvolat24ºC-10ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Taula de Salut Mental de l'Alt Penedès
Introducció

Els problemes de salut mental greus (TMG. Trastorns Mentals Greus) són un conjunt de trastorns de diferent naturalesa i presentació clínica, que tenen en comú criteris de gravetat i persistència en el temps, amb tendència al deteriorament i a l’alteració de les relacions personals, familiars i socials de la persona que els pateix. Aquests necessiten una atenció des de diferents àmbits per tal d’ajudar a la rehabilitació de la persona i millorar la seva qualitat de vida.

Marc conceptual i competencial

A l’Alt Penedès existeixen  una àmplia varietat d’entitats i serveis que treballen, des de diferents vessants, l’atenció a la salut mental. Això és fruit del treball al llarg dels anys de cadascuna de les entitats, institucions i administracions del territori, i en concret, al fort impuls que va donar l’any 1996 la continuació dels Plans Estratègics per a la inserció sòcio-laboral de les persones amb discapacitat portats a terme per la Fundació Pro Penedès i que s’insereix dins del Pla Estratègic general i en concordància amb el seu objectiu.

L’any 1996 neix el dispositiu INSERIM com a una proposta per definir i establir un model estàndard de coordinació i taula única d’atenció laboral i de treball en xarxa a la comarca de l’Alt Penedès.
Així va anar augmentant la capacitat de gestió de serveis i va donar pas a iniciatives d’actuació conjunta, com el Programa de Radio “Actors Secundaris“, l’any 2008, realitzat a tres bandes, amb usuaris del Centre de dia dels Serveis de Salut Mental de l’Alt Penedès, Sagrat Cor; Servei d’Inserció Sociocomunitària / Club social del El Turó, Salut mental, Associació de familiars i amics de l’ Alt Penedès i Servei Prelaboral de l’Associació Entrem-hi, Grup cooperatiu d’entitats i empreses socials, en un primer intent comú de fer arribar la Salut mental a la població en general.
En aquests darrers anys, el treball interdisciplinari i les noves tendències de “Lluita contra l’estigma” han donat un nou impuls fent que l’any 2011 es decideixi aglutinar els actes i les activitats de les tres entitats anteriorment citades per donar visibilitat i força a la celebració del Dia Mundial de la Salut mental, el 10 d’octubre.
L’any 2012, es continua el treball conjunt amb la incorporació del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (amb l’OTL), l’Ajuntament de Vilafranca (regidoria de salut), la Fundació Mas Albornà, la Fundació Amàlia Soler, i el grup de treballadors socials de l’Alt Penedès, que s’incorporen i articulen el que serà l’embrió de la Taula per la Salut mental de l’Alt Penedès, organitzant un programa d’actes al voltant de la I Setmana de la Salut mental.

Durant l’any 2013 i 2014, el grup de treball s’amplia amb la incorporació del CSMIJ St. Joan de Déu, la Fundació Pro-Penedès i la regidoria de Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Vilafranca; i es centren esforços en l’objectiu de sensibilització i lluita contra l’estigma, a través de la organització de la II i III Setmana de la Salut mental.
Aquest espai propicia la coordinació de casos comuns i la identificació de noves perspectives i necessitats de treball per la millora de la salut mental a la comarca, com és la necessitat d’identificar quines són les mancances del territori i d’afavorir l’aplicació de les polítiques estratègiques marcades pel Pla de Salut, el Pla Director en Salut Mental i Addiccions, el Pla Integral de Salut Mental de Catalunya i el Pla interdepartamental d'atenció i interacció social i sanitària (PIAISS), potenciant al màxim la participació activa dels afectats en una gestió compartida.
És doncs, des de la vessant més tècnica dels diferents agents comarcals que hi participen, recolzada pel Turó, Salut mental; Associació de familiars i amics i amb l’assessorament de la Federació Salut Mental Catalunya que es promou, l’any 2015,  la constitució de la taula i, finalment, es formalitza amb el suport de les institucions i administracions públiques del territori.
La Taula per la Salut Mental de l’Alt Penedès és un espai que propicia el treball amb tots els agents del territori de forma transversal, fent una detecció immediata dels canvis existents i focalitzant una actuació concreta i eficaç. Per poder dur-ho a terme els propis agents decideixen quins són els objectius a treballar i la metodologia emprada.

Objectius generals
  • Aconseguir la implicació i participació de tots els agents comarcals.
  • Vetllar per l’articulació d’espais de treball a nivell comarcal.
  • Promoure activitats i línies d’intervenció específiques adreçades a la prevenció dels trastorns mentals.
  • Enfortir i potenciar el treball en xarxa i transversal, coordinant tots els agents implicats en salut mental del territori.
Objectius específics

Des de la Taula per la Salut mental de l’Alt Penedès s’establiran objectius específics per al territori, revisables anualment, en el marc dels objectius generals.
Línies de treball de la Taula
Treball en xarxa.
Treball de sensibilització i prevenció.
Lluita contra l’estigma.
Revisió de protocols i circuits.
Grups de treball de casos complexos.
Generar línies d’actuació.
Altres que es determinin en el si de la taula tècnica.

Composició de la Taula

La Taula queda constituïda amb representants de:

  • Consell Comarcal de l’Alt Penedès (Servei de Benestar Social i Servei de Desenvolupament i Ocupació).
  • Ajuntament de Vilafranca del Penedès (Regidoria de Serveis Socials Bàsics i  Regidoria de Salut)
  • Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia
  • El Turó. Salut mental. Associació de familiars i amics. (SAF. Servei d’Atenció a Famílies i Club Social/SISC. Servei d’Inserció Sociocomunitària) 
  • Germanes Hospitalàries, Sagrat Cor. Serveis Salut Mental Alt Penedès. (CSMA. Centre de Salut mental Adults, Hospital de dia, Centre de dia) i CASD. (Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències).
  • Hospital St. Joan de Déu. (CSMIJ. Centre Salut mental Infanto Juvenil).
  • Institut Català de la Salut, servei d’Atenció Primària Alt Penedès-Garraf-Llobregat Nord.
  • Consorci Sanitari de l’Alt Penedès. (Hospital Comarcal de l’Alt Penedès).
  • Consorci Socio Sanitari de Vilafranca. Centre Ricard Fortuny
  • Fundació Pro-Penedès (Servei d’intermediació laboral)
  • Entrem-hi. Grup cooperatiu d’entitats i empreses socials. Cooperativa Nou Verd SCCL (CET i SPL) i  cooperativa Nou Set SCCL (Empresa d’Inserció).
  • Fundació Mas Albornà (CET i llar-residència)
  • Fundació Amàlia Soler (Atenció Domiciliària)
  • EAP Alt Penedès (Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògic)


Els membres que constitueixen la Taula, representats pels agents comarcals implicats en l’atenció a la salut mental del territori, es reuniran en plenari un cop l’any per avaluar i revisar el treball desenvolupat i consensuar nous objectius anuals. El plenari estarà format pels Caps de servei , Responsables de les entitats i Grup Motor.

El Grup Motor establirà diferents grups de treball, amb la representació que cada entitat esculli, però sempre amb la capacitat delegada de prendre decisions a l’hora de desenvolupar objectius específics, que es reunirà mensualment per tal d’identificar les necessitats emergents; marcar prioritats i vetllar pel compliment dels compromisos adquirits.

Pujar al principi de la pàgina