Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat amb pluja escasa20ºC-7ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 27.06.2018
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
El ple aparca el debat sobre la laïcitat de l'Ajuntament de Sant Sadurní
Ple juny
L'Ajuntament accepta una ampliació del termini per resoldre el conflicte urbanístic amb Agromillora

Aquest dimarts es va celebrar el ple municipal corporatiu de l’Ajuntament de Sant Sadurní corresponent al mes de juny, que va presentar com a debat més destacat un moció relativa a la laïcitat de l’Administració presentada per la CUP i ICV.

A l’inici de la sessió es va donar lectura de la declaració institucional acordada per tots els grups municipals per mostrar el rebuig per la sentència del cas de La Manada. El plenari va comptar amb l’absència de la regidora del PSC, Cristina de la Cruz, per raons de salut. També es va aprovar el padró municipal, que a data 1 de gener de 2018 es xifra en 12.866 habitants, així com el pla normatiu i l’ordenança reguladora de les bases generals per a l’atorgament d’ajuts socials.

La modificació dels estatuts de SUMAR, empresa pública encarregada de la gestió de la Casa dels Avis, va revifar el debat en relació a la decisió presa fa dos anys de suprimir els patronats municipals i impulsar una encomana de gestió de la residència d’avis municipals. Els grups de l’oposició van tornar a manifestar la seva disconformitat pel canvi de model amb un vot contrari unànime.

En aquesta fase de tràmit també es va donar el vist-i-plau amb àmplia majoria als nous preus del contracte de servei del bus urbà i també de la recollida de residus, que s’han ajustat a la revisió anual de l’IPC.

Agromillora

L’addenda del conveni signat entre l’Ajuntament de Sant Sadurní i Agromillora per tal d’ampliar el termini perquè l’empresa enderroqui les obres, d’una superfície d’uns 10.000 m2 i  que va realitzar sense llicència urbanística, va comptar amb el suport de tots els grups, a excepció del PP que s’hi abstenir, i el vot contrari de la CUP. El portaveu cupaire va expressar el seu enuig pel que considera un tracte de favor de l’administració local davant d’una il·legalitat. Des del govern i els altres grups que van votar-hi positivament es va anteposar la bona fe de l’empresa per restituir el dany ocasionat, van recordar que el cas es troba en via penal i van subratllar la importància d’assegurar els llocs de treball o el pla de restauració de l’entorn. El nou termini perquè Agromillora enderroqui la construcció es fixa en el proper 31 de juliol, justificat per la petició de l’empresa de realitzar l’actuació un cop es rebi l’informe d’avaluació ambiental estratègica.

Abans del torn de les mocions, també es va aprovar amb majoria la modificació puntual del pla d’ordenació urbanística a la unitat de La Timba.

Laïcitat

El PSC va accedir a la petició al govern a presentar com a prec i no com a moció la retirada de la cartelleria i publicitat situada a zones no autoritzades de la via pública. La formació socialista va reclamar el compliment de l’ordenança de civisme i una campanya informativa perquè entitats i associacions facin ús de les cartelleres municipals. El govern es va comprometre a iniciar l’actuació en pocs dies.

Tot i presentar inicialment dos textos, la CUP i ICV van acordar finalment  plantejar conjuntament i de manera refosa les mocions per garantir la laïcitat de l’Ajuntament, assumpte que va esdevenir el més destacat d’aquesta sessió plenària del mes de juny.

La proposta es va desestimar amb el vot contrari dels grups del govern, el PSC i el PP, que van centrar els arguments del seu rebuig al plantejament de la moció, considerant-la poc curosa amb la sensibilitat religiosa dels veïns i veïnes, i van apostar per afavorir la cohesió i no l’exclusió, alhora que van destacar el paper de la parròquia i els seus representants en àmbits com la cessió d’espais per l’Escola de música municipal o la participació a diversos òrgans municipals de participació. També van convidar els impulsors a avançar sobre aquesta qüestió en d'altres espais de debat. 

La moció, que pretenia avançar per tal de separar l’administració local de qualsevol caràcter religiós, plantejava a les seves propostes revisar el  calendari festiu de la ciutat per remarcar la cultura popular i desvincular-lo de les festivitats religioses, garantir la neutralitat i el respecte a totes les confessions en els actes institucionals i festes, o cercar espais alternatius perquè cap servei municipi s’ubiqui en dependències de l’església catòlica, entre d’altres. La CUP i ICV van insistir en què la moció preservava la diversitat, però que cal donar resposta també a aquella part de la societat que no professa cap religió, i van lamentar la nul.la voluntat de la resta de formacions d’arribar a acords o proposar esmenes en aquesta qüestió.

A la part final del ple també es va encallar una moció del PSC en què es reclamava un projecte tècnic per planificar la millora integral de la zona esportiva del camp de futbol. La proposta volia aprofitar els ajuts i subvencions que ha concedit la Diputació de Barcelona per sol·licitar aquest treball que permetria planificar el futur amb més garanties. Els grups de govern, però, s’hi van oposar, justificant que les inversions previstes per aquest final de mandat ja s’han definit i també van apuntar a la necessitat de destinar uns recursos no previstos per a l’arranjament d’un dels vasos interiors de la piscina municipal, que pateix fuites d’aigua, i que s’haurà de tancar temporalment els propers mesos. La CUP s’hi va abstenir, mentre el PP i ICV van fer costat a la proposta.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes, el Partit Popular va demandar actuacions de neteja a algunes zones de la via pública i també va proposar una ampliació dels horaris de la piscina durant els caps de setmana, per tal d’atendre les necessitats dels usuaris.

La CUP, per la seva banda, va fer menció a la situació d’habitatge social al municipi i quines polítiques o propostes es plantegen des de l’Ajuntament, i també van fer al·lusió a la posició de l’Ajuntament i l’àrea de Cooperació vers la possibilitat d’acollir refugiats al municipi.

El PSC va tornar a insistir en reclamar una millor senyalització a les obres de construcció de la rotonda de Codorniu, la desbrossada d’algunes zones verdes de la vila i també millores en la cerca de documentació al web municipal.  Després que el govern respongués a algunes de les qüestions plantejades per l’oposició, el ple va finalitzar poc després de les onze de la nit, després de tres hores i mitja de sessió.

ÀUDIO

Pujar al principi de la pàgina