Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Ennuvolat amb pluja escasa23ºC-7ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Anna Mascaró fa reflexionar sobre la comunicació amb els fills i sobre el desgast del ´No´

Imatge inexistent

Reflexionar sobre com ens comuniquem amb els nostres fills, com ens adrecem a ells, quin estil de conversa hi tenim va ser un dels objectius principals de la tercera xerrada del cicle ’Educar-se per educar, pares conscients, fills feliços’ adreçat a pares i mares d’infants de fins a 5 anys, ponències que tenen lloc un cop al mes al Casal d’Entitats organitzades per la regidoria d’educació. Per això la xerrada va començar amb un exercici per remoure l’interior dels assistents: aconseguir, en parelles, que l’altre obrís el puny. Només dues de les parelles ho van aconseguir per la via del diàleg, és a dir, demanant-ho a l’altre, fet que és habitual, ja que tothom ho prova per la força.

Imatge inexistent

Imatge inexistent

Anna Mascaró, filòsofa, pedagoga i experta en psicologia de l’evolució humana i en desenvolupament emocional, parteix de la idea pares i mares haurien d’observar com es comporten, fer autocrítica i oferir models als fills, per educar-los amb l’equilibri necessari entre llibertat i direcció i perquè descobreixin, desenvolupin i expressin la seva veritable personalitat, entenent l’entorn dels infants en la seva totalitat i a partir de la idea que l’aprenentatge és atmosfèric i que els models on s’emmirallen són fonamentals. Segons Mascaró, el primer pas d’aquesta transformació és passar de l´obsessió pel comportament dels fills a la consciència i responsabilitat del propi comportament.

’No, No No’

A banda de la importància de la forma de comunicar-nos per millorar l’estat anímic i el benestar familiar, evitant el victimisme o un estil comunicatiu perseguidor, Anna Mascaró va parlar a la xerrada de dilluns dels límits, que ben aplicats són una guia saludable de protecció dels infants.

També va oferir una àmplia reflexió sobre la utilització del NO, fent notar que sovint aquest monosíl·lab pateix un enorme desgast i que dir massa NO deixa de fer l’efecte desitjat. Per això va proposar la utilització de fórmules més imaginatives per comunicar-se, ja que sovint el NO respon a un estat anímic dels progenitors i és molt necessari prestar-hi atenció i observar quin clima hi ha a casa. “Els infants capten les nostres emocions i l’impacte que pot tenir en ells no es pot decidir”.

Imatge inexistent

Mascaró va acabar explicant la importància que els infants vagin a dormir tranquil·lament i que es llevin de la mateixa manera, ja que aquest estat de benestar els facilita l’entrada a l’escola, la predisposició per a aprendre i la superació de qualsevol dificultat que sorgeixi en el dia a dia.

Maig i juny

Les xerrades sobre educació emocional es fan al Casal d’Entitats un cop al mes, de 7 de la tarda a 9 del vespre, són gratuïtes i no cal inscripció prèvia.

La regidora d’Educació, Cristina de la Cruz, explicava que s’han organitzat per tancar el cercle que es va iniciar fa dos anys oferint cursos d’educació emocional al personal de les escoles bressol de la vila i en el cas de l’escola de pares i mares ’oferir eines als pares i mares, avis, àvies, tiets i tothom que cuidi infants per adonar-nos que tots tenim unes creences molt interioritzades i que sempre hi ha alternatives en què potser no havíem pensat’.

La propera xerrada serà la del mes de maig, concretament el dia 19 de maig sota el títol ’El nostre arbre familiar ens parla, aprenguem a escoltar-lo’, i l’última de les xerrades es realitzarà el 16 de juny i versarà sobre el poder de les paraules, que poden ser font de construcció i de creixement personal o de patiment i bloqueig. ’L´ecologia emocional com l´art de viure. Els residus tòxics i les vitamines emocionals’.

Pujar al principi de la pàgina