Publicació 19.09.2017
JM Ribas
Pren el relleu de Maria Rosell en la que serà la seva seva segona etapa al capdavant de l'Ajuntament

Des d’aquest dilluns Josep Maria Ribas és oficialment el nou alcalde de Sant Sadurní d’Anoia pel que resta de mandat, prenent el relleu de Maria Rosell, tal i com van acordar les forces del PDeCAT i ERC en el seu pacte de govern.

Després de la celebració del ple extraordinari de presa de possessió del càrrec, Ribas inicia la seva segona etapa al capdavant del consistori sadurninenc – ja va ostentar l’alcaldia entre els anys 2011 i 2013 en l'anterior mandat, amb la coalició formada pel PSC i ERC.

La sessió va arrencar amb la constitució d’una mesa d’edat formada per Maria Rosell i Carlota Carbó, regidors de major i menor edat del consistori. Posteriorment, un per un, tots els càrrecs electes van dipositar en una urna el nom del seu candidat a l’alcaldia. Josep Maria Ribas, portaveu d’ERC, va obtenir nou vots; dos vots  Susanna Mérida, del PSC; Jordi Pujol, de la CUP, dos vots; també Rafa Berlanga, d’ICV, dos vots; i un vot el portaveu del Partit Popular, Carles Jiménez. El ple va comptar amb la presència de diversos representants comarcals d’Esquerra Republicana, del Parlament i del Senat, a més de familiars i amics del nou alcalde.

Ribas va prendre el bastó d’alcalde, prometent el càrrec amb les condicions que s’estableixen, sense renunciar al dret a l’autodeterminació i posant-se a disposició del Parlament i del president de la Generalitat en la defensa de Catalunya.

Josep Maria Ribas va prendre la paraula en la darrera intervenció agraint a Maria Rosell la dedicació i treball en aquests darrers tres anys d'acaldia, en què va assegurar que ha treballat fermament des del despatx i des de l'escó del Parlament, assumint les conseqüències de defensar el dret a l'autoderminació, un compromís que va assumir com a propi. El nou alcalde es va mostrar cordial i disposat a escoltar la resta de grups i que en aquesta segona etapa afronta al càrrec “amb més coratge, més experiència que no vol dir absoluta tranquil·litat, una profunda responsabilitat i voluntat de no decebre la gent i de defensar el programa. Assumeixo el repte amb il·lusió i amb el convenciment que tinc a darrere un  equip molt sòlid”.

Va comprometre's a escoltar les persones i a treballar per als més febles, donant-los oportunitats i posant com a exemple la xifra de gairebé un milió d'euros que han invertit en inserció laboral en els darrers anys. També va voler destacar la reducció del deute a mínims històrics,  l'aposta per l'emprenedoria i el comerç, l'oferta educativa i de progrés, o la Cultura, enaltint la tasca que realitzen les entitats de la vila.

Va assenyalar com a propers reptes que s'assoliran l’obertura del nou Centre Cultural, la construcció de dues noves rotondes als accessos de la vila, la depuradora de Can Catassús, les obres de millora al cementiri de Monistrol o la municipalització de la cass de Can Guineu. I va acabar el seu discurs als volts de les nou del vespre, després d’una hora i mitja de sessió, adreçant unes paraules a la seva familia pel suport, recordant a diverses personalitats que van lluitar pel projecte d’ERC a la vila en el passat, i el seu compromís en la lluita per fer una Catalunya lliure i socialment justa.

Intervencions dels grups

Com ja va succeir en el ple de renúncia de Maria Rosell celebrat la setmana anterior, la sessió va esdevenir una oportunitat perquè tots els grups fessin balanç d’aquests més de dos anys de mandat.

Carles Jiménez, portaveu del PP, va assenyalar que aquestes darreres sessions suposaven només un acte de lluïment personal i va expressar el seu descontent per la utilització de l’Ajuntament, va dir, com a instrument de propaganda política. Va insistir en la necessitat de conèixer el pacte de govern i va recriminar que en aquest mandat continuen arrossegant-se els mateixos problemes a la vila, com la neteja de la via pública, les deficiències de la recollida de residus porta a porta, l’enllumenat, la seguretat o la millora dels serveis municipals. I es va sumar a la proposta de les altres formacions de l’oposició d’estendre la mà per col·laborar amb l’equip de govern.

Des d’ICV, Rafa Berlanga també va insistir en la demanda d’un canvi en el tarannà del govern per millorar la comunicació entre govern i oposició. Alhora, va reclamar un canvi de model de funcionament, que resolgui els problemes estructurals i endèmics del municipi i oferir solucions més efectives i permanents, en assumptes com els equipaments, la neteja, la cultura i l’oci, la fiscalitat progressiva o la necessitat d’un millor funcionament intern de l’administració local.

Jordi Pujol, per la seva banda, va mostrar-se molt escèptic davant les possibles millores que el canvi d’alcaldia puguin produir en el diàleg entre l’oposició i l’Executiu local. El portaveu de la CUP va lamentar l’actitud negativa del govern local davant una oposició que, en molts dels casos, va dir, només ha volgut seure a una taula per dialogar. I va apuntar a ERC per reclamar-li més polítiques d’esquerres, en matèries com la fiscalitat o la participació ciutadana, de les quals no s’ha impulsat cap projecte. Va concloure recordant el paper dels Ajuntaments en aquestes setmanes marcades per la convocatòria del referèndum i la valentia que haurà de mostrar també el nou alcalde.

El PSC va tornar a reivindicar la tasca realitzada com a principal grup de l’oposició i el fet de ser el partit que més propostes ha presentat en els darrers anys. Susanna Mérida va expresar la sorpresa davant d’un govern que té una estranya concepció de la transparencia, quan no fan públic el seu pacte de govern, i que impedeix rendir comptes davant la ciutadania. Va lamentar que la major pluralitat representada al consistori després de les eleccions del 2015 no s’ha traduït en un major debat amb el govern i va assenyalar la gran despesa que suposarà la rehabilitació de Can Guineu, l'oblit de la via pública i la intervenció en serveis com la Casa dels Avis o l'Intermunicipal com a punts negres d’aquest mandat.

Montse Medall, nova portaveu d'ERC, i va celebrar que la vila torni a tenir un alcalde republicà, de qui va elogiar la seva experiència, la voluntat de servei al poble i al país i amb capacitat de dialogar. També va destacar el fet que el Centre Cultural sigui ja una realitat, així com l'aposta per la vegueria Penedès, per apropar la cultura a tothom, pel fons de cooperació i per donar veu a la ciutadania en el referèndum de l'1-0. En aquest sentit Medall va recordar que el pacte amb el PdeCAT és un pacte en clau de política municipal i de país, un país que volen sigui respectat, amb llibertat d'expressió i en què la república sigui la seva organització.

Maria Rosell, que a partir d'ara serà la nova portaveu municipal del PdeCAT, va justificar que el seu partit va creure oportú ostentar l'alcaldia en la primera part de mandat atès que ella ja havia ocupat al càrrec al final de l’anterior mandat. Va defensar que que el govern és un equip cohesionat, que canvia només qui l'encapçalarà però que continuarà treballant com fins ara, amb la màxima implicació i esforç per municipi i per la democràcia, que va denunciar es troba greument amenaçada.  

Rosell va asegurar que, en contra del que anuncien diversos grups de l’oposició, ja s’ha rebut el 40% de la subvenció del Centre Cultural i que continuen treballant per obtener la resta. I va subratllar que seguir cercant noves fonts de finançament per afrontar propers projectes com el mobiliari de la biblioteca, l'Arxiu Municipal, els vestidors del camp de futbol; la nova pista multifuncional o un pis tutelat per a persones amb necessitats especials, entre d’altres.

ÀUDIO