Ràdio Sant Sadurní
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya la va declarar com a tal el proppassat 31 de juliol

Segons el Decret del Patrimoni Festiu de Catalunya, “es considera festa popular d’interès cultural aquella celebració oberta a tothom i repetida en dates prefixades, que contingui manifestacions o elements d’interès cultural de caire festiu i gaudeixi d’una àmplia acceptació popular, estigui o no circumscrita a una demarcació territorial concreta.”
En data 31 de juliol de 2017 la Generalitat ha declat la Festa de la Fil·loxera Festa Popular d'Interès Cultural.

L’any 1981 es va estrenar, a Sant Sadurní d’Anoia, un element festiu de foc, es tractava d’una bèstia molt representativa del municipi i la seva història. La bèstia escollida fou la Fil·loxera, l’insecte que cent anys enrere havia arrasat les vinyes de Catalunya, amb una incidència especial a Sant Sadurní, ja que tot el poble vivia del sector vinícola. De resultes d’aquest element sorgí aquesta festa, la qual s’emmarca en un dels esdeveniments festius més importants del municipi, les Fires i Festes, que tenen lloc al voltant del 8 de setembre.

La Festa de la Fil·loxera es celebra els dies 7 i el 8 de setembre. El nucli central de la festa té lloc el dia 8 a la tarda-vespre. A la tarda, tots els elements estan exposats al Raval, a les nou es concentren els participants i a les deu els elements es dirigeixen a la plaça de l’església per celebrar la festa seguint sempre el mateix ordre: parlament de benvinguda, ball dels pagesos, primer atac de la fil·loxera, ball dels ceps malalts, ball dels pagesos esverats, ball dels Set Savis de Grècia, atac final de la fil·loxera, ball de la solució dels Set Savis, ball de ceps sans i ball del triomf final, on tots els participants i assistents fan un ball multitudinari fent voleiar mocadors grocs ; aquest ball va sorgir de manera espontània quan sonava la música que acompanyava el ruixat de cava.

Els elements festius a destacar són la Fil·loxera, la nova versió de la qual fa uns set metres i està feta amb fibra de vidre. D’altres elements són els ceps, representats per 14 capgrossos i 30 fil·loxeretes; els pagesos, formats per 12 capgrossos i els Set Savis de Grècia, set gegantons.

Web de la festa

PUBLICAT EL 04.08.2017