Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia
Les elevades temperatures i l'estat dels boscos fan que aquest estiu el risc d'incendi sigui molt elevat

Des del 16 de juny Sant Sadurní disposa d'una unitat del Pla de Vigilància contra incendis forestals (PVI), un programa de suport als municipis en la prevenció d'incendis impulsat per la Diputació de Barcelona en col·laboració amb els Ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal ADF de cada zona. La campanya, que enguany arriba a la 21ena edició, finalitzarà 1'1 de setembre.

En la prenvenció i extinció d'incendis les ADF hi tenen un paper molt important, buscant fórmules per reduir el risc de propagació en un territori amb una vegetació que hi és propensa. Segons explicava el corrdinador d' ADF Xavi Xorto a l'inici de la campanya,  el risc d'incendi cada cop és més gran a causa del canvi climàtic i per l'accés d'acumulació vegetal als boscos, que es converteix en potencial combustible en cas d'incendi.

La Federació d'ADF Penedès-Garraf ha dissenyat enguany un nou programa informàtic que permet millorar la coordinació de tots els voluntaris que actuen en un incendi forestal, per mitjà de la geolocalització de tots els efectius, tant dels voluntaris com dels vehicles que participen en l'extinció d'un foc. A més a més els diversos cossos que actuen en la prevenció i extinció d'incendis treballen en una mateixa freqüència de ràdio, que permet una efectiva i ràpida comunicació entre ells, aglutinats en els centres de control, com el que els ADF Penedès tenen ubicat a les instal·lacions de la Policia Local de Vilafranca del Penedès.

L'ADF gran Penedès també ha dut a terme una formació a mans del cos de Bombers de la Generalitat de formació de coordinadors d'ADF, per fer més efectiva la tasca conjunta sobre el terreny.  

El regidor de Medi Ambient, Toni Sisternas, va participar el passat 6 de juny en la ratificació dels Acords de Canyelles, una iniciativa de la Mancomunitat Penedès Garraf de cooperació municipal per emergències de foc adoptat a Canyelles ara fa un any.  

Prevenció pedagògica i formativa

Amb tots els dispositius en marxa, l'objectiu principal és reduir el nombre d'incendis forestals a partir també de la sensibilització de la població, sobretot en punts de major presència de persones al bosc, amb consells i informació per evitar conductes imprudents que poden ser causa d'inici d'un foc, així com potenciar mesures preventives en l'activitat agrícola o en la regulació de l'accés motoritzat a espais del medi natural.

Com explicava Xavi Xorto: "A Sant Sadurní hem tingut tot l'any alumnes en pràctiques, els hem ensenyat a fer anar les eines i a fer treballs forestals. També hem anat a les escoles per fer-los arribar la importància que tenen els boscos; que els han de preservar per les generacions futures i que avui estan en un risc no havien tingut mai ara; amb l'abandonament els darrers anys del món rural ha fet proliferar els boscos i fa que siguin autèntics polvorins".

El coordinador d'ADF sadurninenc Xavi Xorto va fer  una especial crida a la ciutadania perquè es facin voluntaris de l'ADF, que fan falta més que mai en aquesta època amb elevat risc d'incendi. A Sant Sadurní els ADF disposen de 2 camions i 2 vehicles i són una vintena de voluntaris.

Les persones interessades poden esciure un correu electrònic a federacio@adfpg.org

Podeu recuperar l'entrevista que Ràdio Sant Sadurní va fer a Xavi Xorto el passat mes de juny, quan començava la temporada de prevenció d'incendis

Acords de Canyelles
 Acords de Canyelles
PUBLICAT EL 03.08.2017