Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Molt ennuvolat21ºC-11ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 22.07.2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
El Centre Cultural s'obre al públic per primera vegada
Visita institucional al remodelat edifici de la plaça Nova que serà la seu de la nova biblioteca, a partir del setembre, i en una propera fase de l'Arxiu municipal i l'Escola d'Adults

Aquest dissabte al migdia el nou Centre Cultural ha obert les seves portes per primera vegada amb una visita institucional al remodelat edifici de les “Escuelas Públicas” de la plaça Nova. L’alcaldessa de Sant Sadurní, Maria Rosell i una representació del consistori han visitat la instal·lació acompanyats pel conseller de Cultura, Lluís Puig i Gordi, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, així com diversos alcaldes i autoritats de la comarca.

Un centenar de veïns i veïnes també han participat d’aquesta visita per veure l’interior del flamant equipament que a partir del setembre serà la seu de la nova biblioteca municipal. Durant l’estiu s’instal·larà tot el mobiliari i documents, així com tot l’equipament informàtic per tal que el servei pugui reprendre l’activitat amb l’inici del curs escolar.

“Volem que aquest nou espai sigui viu i actiu i el gaudeixin totes les famílies i veïns i veïnes de la vila. Al setembre ja es posarà en marxa la biblioteca, més endavant l’Arxiu municipal i també traslladarem aquí l’Escola d’Adults. Les portes del Centre Cultural són obertes perquè gaudim tots d’aquesta gran instal·lació”, ha assegurat l’alcaldessa Maria Rosell durant la seva intervenció.

Lluís Puig i Gordi s’ha mostrat molt agraït per poder participar en una estrena “d’un nou equipament cultural com aquest en els meus primers dies en el càrrec. És un regal. El país es construeix sobre els seus llibres”. Per la seva banda, Mercè Conesa ha posat en valor la tasca de la Diputació, “donant suport a tots els municipis de la demarcació per millorar la qualitat de vida de la població, els serveis i els equipaments públics. L’equip de biblioteques de la Diputació està al vostre servei per donar-vos suport en tots els projectes que vulgueu impulsar”.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Maria Ribas, també ha tingut paraules d’agraïment a tots els tècnics i personal implicat en el projecte, així com el suport de les administracions que “durant aquests anys han treballat intensament perquè el Centre Cultural fos una realitat. La cultura és llibertat i el Centre Cultural serà una fàbrica de llibertat”.

Abans de la visita l’Ajuntament ha ofert una recepció institucional al conseller de Cultura, que ha signat el llibre d’honor, i l’ha obsequiat amb una ampolla de cava i un estoig personalitzats per l’artista sadurninenc Francesc Guilera.

El Centre Cultural

El nou edifici, que preserva la façana original i part de l’estructura de l’edifici però incorpora un nou i modern cub a la part posterior, compta amb una superfície total d’uns 2.350 metres quadrats, repartits en tres plantes. Disposa d’una sala d’estudi, sales d’estudi i formació, una sala d’actes polivalent amb capacitat per a 70 persones, a més de l’àrea infantil i sala de revistes.

Un dels trets més característics és un pati interior que connecta amb diversos espais i que dóna una sortida a l’exterior sense haver de sortir de l’edifici, amb possibilitat per acollir actes i espectacles.

A més de la biblioteca municipal, El Centre Cultural acollirà també en la propera fase l’Arxiu Municipal, que s’hi ubicarà a la planta baixa, i aules de l’Escola d’Adults.

Les antigues escoles

L’edifici de les escoles de la plaça Nova va ser obra de l’arquitecte Miquel Madurell, que va construir, entre d’altres el Parlament Balear o el Banc Hispano-Americano, projecte que li va valer una menció honorífica en el concurs d’arquitectura de 1912.

El 30 de novembre de 1902 es va col.locar la primera pedra de les Escuelas Públicas, obra que finalitzaria el 1905.

L’activitat acadèmica de les “Escoles Nacionals” es prolongarà fins a principis dels anys 70. El deteriorament i mal estat de l’edifici donarà pas al trasllat cap a unes noves aules situades a uns terrenys propers a la zona esportiva. L’edifici de la plaça Nova recupera el pols de l’activitat a principis de 1982, amb l’estrena dels cursos del primer cicle de Formació Professional. Es van restaurar i habilitar diverses aules i espais per als tallers d’automoció, moda i confecció, informàtica i sales de serveis. Durant els anys 80 es realitza una intervenció integral i s’adequa l’edifici a les noves necessitats escolars, modificant les façanes interiors, dues escales interiors metàl·liques i un mòduls provisionals.  El 1988 es reubica l’escola Vilarnau en aquest edifici fins al 2001, quan el centre s’integra com una línia més de l’escola Jacint Verdaguer.

L’any 2002 la nova escola La Pau iniciarà allà la seva activitat fins al 2004, moment en què l’edifici de les antigues escoles tanca definitivament. De manera esporàdica, en els anys successius es va utilitzar com a col·legi electoral i per acollir alguna activitat de caire lúdic i festiu.

Pujar al principi de la pàgina