Publicació 26.04.2017
Ple Abril 2017
La sessió compta amb l'estrena de la nova secretària municipal, Montserrat Baulas

Aquest dimarts es va celebrar el ple corporatiu municipal d’abril, sessió que va comptar amb l’estrena de la nova secretària municipal, Montserrat Baulas.

A l’inici es va donar compte del nomenament del jutge de pau titular i suplent, Josep Parera i Jordi Nin, respectivament, per acord del govern del TSJC; es va actualitzar la representació dels membres del PSC al Comitè de Cooperació i també es va aprovar el tràmit de rectificar l’acord de ple en relació a l’amortització que farà l’Ajuntament per la inversió de la caldera de biomassa.

L’inici del ple municipal va estar marcat per la notícia del pla de reestructuració i ERO anunciat pel grup Codorniu. Els grups van fer pública la seva total predisposició per tal de col.laborar en assolir la millor sortida possible a aquesta situació.

Amb l’abstenció del PSC i el PP i el vot en contra de la CUP es va aprovar la modificació del pla estratègic de subvencions. La majoria de grups de l’oposició, a excepció de ICV que va donar suport a la proposta del govern, van qüestionar la finalitat i objectius de l’aportació de 3.000 euros que l’Ajuntament oferirà a l’Acadèmia Tastavins.

Va veure llum verda també la modificació de l’ordenança reguladora dels preus dels serveis d’atenció domiciliària. La CUP i el Partit Popular, que s’hi van abstenir, van trobar a faltar la incorporació de bonificacions i ajuts per als usuaris que utilitzen el servei.

Mocions

Els dos grups de govern (PDeCAT i ERC) van desestimar la moció presentada pel PSC i que van recolzar la resta de l’oposició per a la creació d’una comissió de treball per contractar una auditoria laboral  que revisi les pressumptes irregularitats que van denunciar unes treballadores de l’Ajuntament i que ja es va fer públic en el ple de març.

La portaveu socialista Susanna Mérida va subratllar que la proposta tenia una voluntat constructiva i va reclamar arribar fins al fons d’aquesta qüestió. La resta de grups de l’oposició van mostrar també el seu interès per resoldre aquest assumpte amb la màxima transparència. Des del govern, la regidora de RRHH, Maria Surià, va insistir en què s’obrirà un expedient informatiu i que es donarà detall a la Comissió Informativa, insistint en què els partits disposen només de la versió expressada a la carta de les treballadores i que cal conèixer els punts de vista de totes les parts. També la portaveu del PdeCAT va expressar el seu desacord pel to del text, que va qualificar d’ofensiu, i mostrant el seu desacord per algunes de les afirmacions que es feien a la moció.

La majoria del plenari, amb l’abstenció del PDeCAT i el PP, sí va donar suport a la moció per impulsar uns serveis funeraris públics comarcals. Jordi Pujol, portaveu de la CUP, grup que presentava la moció, va reclamar la necessitat de revisar els preus i controlar l’ànim de lucre en un servei molt delicat i íntim de les persones. Tots els grups van coincidir en la necessitat que un informe avaluï la viabilitat i capacitat per a plantejar la creació d’una empresa pública. El PDeCAT va plantejar algunes reserves en relació a que la creació d’una empresa pública i va obrir la porta a explorar d’altres alternatives.

I també va prosperar amb un ampli suport la moció per l’adhesió al pacte nacional pel referèndum, presentada pel PDeCAT, i amb els vots en contra del PSC - que aposta per un model federal i pactat amb l’Estat - i el PP. Els grups favorables van insistir en la necessitat d’avançar en un procés que doni la possibilitat al poble de Catalunya d’expressar-se votant com a via més democràtica al conflicte amb l’Estat.

Després de donar compte dels decrets d’alcaldia i acords de la Junta de Govern, es va donar pas finalment a un ràpid torn de precs i preguntes, en què el PP va demanar netejar les restes del manteniment de les zones verdes a l’entorn del cementiri. ICV, per la seva banda, va sol•licitar la participació del cap de la Policia Local al Consell de Medi Ambient.

El govern va respondre a la queixa de la CUP sobre la inconveniència de iniciar el trasllat a la nova biblioteca a final del curs acadèmic i en època d’exàmens. La regidora de Cultura, Montse Medall, va assenyalar que hi havia diversos condicionants que motivaven fer el procés al maig, tenint en compte qüestions com la reutilització de cert mobiliari, la tasca d’enxipament de tots els documents de la biblioteca i la coordinació amb la Diputació de Barcelona per tal d’assegurar la reorbertura amb tots els serveis al setembre. També va apuntar que s’estava treballant per reforçar les sales d’estudi a l’Índex i que també es plantejarien obrir alguns espais al Casal d’Entitats per donar millor servei als estudiants.

El govern també va recollir el prec del PSC d’avaluar la possibilitat de prolongar el Casal d’Estiu durant tot el mes de  juliol, una petició formulada per algunes famílies usuàries. El ple va finalitzar després d’una mica més de dues hores de sessió.