Publicació 10.04.2017
llibre vellesa
S'han editat 1.500 exemplars. Alguns d'ells es distribuïran durant el dinar de germanor amb què s'obre la propera Setmana de la Gent Gran, que se celebrarà del 17 al 21 d'abril

El celler de la Fassina de Can Guineu va acollir aquest dissabte la presentació del llibre "Cronologia d'un llegat: 100 anys d'homenatges a la vellesa a Sant Sadurní d'Anoia", escrit per Toni Romeu, Montserrat Costa i Carme Ballesta, amb disseny i maquetació de Global Image i editat per l'Ajuntament de Sant Sadurní amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Fundació Bancària "La Caixa".

El llibre fa un repàs als cent anys d'història dels homenatges a la gent gran de la vila, repassant anècdotes i algunes figures destacades que van impulsar aquest reconeixement per la gent gran de la vila, com Manuel Raventós, Francesc Moragas, Oriol Marrugat, Josep Rovira o Josep Ferrer i Sallés, entre d’altres.

L'acte va estar presidit per l'alcaldessa de Sant Sadurní, Maria Rosel, i va comptar amb l'assistència de diversos regidors de l'Ajuntament, a més de la diputada de Benestar Social, Maite Fandos i la Directora d’Àrea de Negoci d’Alt Penedès de CaixaBank, Esther Magallón..

Maria Rosell va voler recordar que Sant Sadurní va ser pioner en homenatjar a la gent gran i va agrair la col·laboració de les famílies Marrugat o de Can Guineu, així com de l’arxiu municipal i el de l’Obra Social “La Caixa”, que han permès recuperar material molt valuós per a la confecció del llibre.

Curiositats

Toni Romeu va destacar alguna anècdota d’una història de recopilació de 100 anys d’homenatges que va reconèixer que, a priori, podria semblar no gaire engrescadora. Va recordar que Manuel Raventós va aportar un donatiu de 20.000 pessetes per a què se celebrés el primer homenatge a la vellesa de la vila, i que va mantenir en secret fins a la seva mort; o la participació de la caixa de pensions obrint llibretes amb una pesseta per a la gent gran del municipi. Montse Costa també va aportar algunes dades curioses, com que només en els anys 1937 i 1938, coincidint amb la guerra civil, es va deixar de celebrar aquest acte que s’ha dut a terme ininterrompudament des de 1915. Per la seva banda, Carme Ballesta va repassar algunes de les fotografies que recull el llibre, entre l’extens material gràfic que hi ha d’aquesta festa.

Durant la presentació es va projectar un petit curt amb imatges de l'any 1929 i que podeu veure a www.cronologiadunllegat.cat.

S'han editat 1.500 exemplars del llibre que començaran a repartir-se entre la gent gran assistent al dinar de germanor amb què s'obrirà la propera edició de la Setmana de la Gent Gran, que tindrà lloc del 17 al 21 d'abril. 

Podeu veure més imatges de l'acte a la galeria de l'Ajuntament a Flickr