Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Punta del Fangar, Delta de l'Ebre
ShutterstockPunta del Fangar, Delta de l'Ebre

10 escapades imprescindibles per Catalunya

Amb ganes de marcar-vos una escapada? Us proposem 10 plans perfectes per fugir de casa i gaudir del país!

María José Gómez
Editat per
María José Gómez
Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Encara que sigueu addictes a Barcelona hi ha molts espais a descobrir a només trenta minuts de la ciutat. Fins i tot, encara que no tingueu cotxe, podeu optar per fer increïbles excursions en tren des de qualsevol de les estacions de FerrocarrilsPlatges, gorges, les opcions són quasi infinites per passar un dia magnífic o un cap de setmana genial. Però si voleu canviar i descobrir llocs arreu de Catalunya, aquí teniu 10 escapades brutals per descobrir llocs meravellosos que tenim ben a prop.

NO T'HO PERDIS: Els pobles més bonics de Catalunya

Un dia rodó al Cap de Creus
© Shutterstocl

1. Un dia rodó al Cap de Creus

A tocar de Cadaqués, entre la terra i el mar, trobem el Cap de Creus, un dels espais més al·lucinants de la Costa Brava. A peu o amb cotxe –depenent de l’itinerari que trieu fer– podeu recórrer el parc natural i descobrir les diferents àrees d’interès que s’amaguen darrere el paisatge rocós transformat durant segles per la tramuntana. 

Un dels grans atractius del Cap de Creus, i que us deixarà bocabadats, són les seves meravelloses cales amagades de la civilització. Allà no només podreu remullar-vos en els dies més calorosos, sinó que hi descobrireu l'espectacular fons marí mediterrani. 

On menjar:  Restaurant EL Barroco (Cadaqués)

On dormir: El Far hotel (Llafranc)

Visites amb tast
Oriol Alamany / Agència Catalana de Turisme

2. Visites amb tast

Catalunya és terra de vins i de caves; n’hi ha per a tothom i per a tots els gustos. Al celler de Ronadelles per exemple, des del 2002, fan vins biodinàmics amb criteris de sostenibilitat i una marcada identitat pròpia. Situat a Cornudella de Montsant, Ronadelles disposa de diferents vinyes que podeu visitar tot degustant els seus productes. I ja que hi sou, aprofiteu per visitar Siurana: és senzillament espectacular.

On menjar: Restaurant La Serra (Cornudella de Montsant) 

On dormir: El Palauet del Priorat (Cornudella de Montsant) 



Publicitat
Refugiant-se a les altures pel Pirineu
Shutterstock

3. Refugiant-se a les altures pel Pirineu

No descobrim res si diem que estan de moda les travessies de muntanya, sigui fent-les xino-xano, sigui forçant la màquina i intentant batre registres personals. Però més enllà de les modes, hi ha itineraris que fa anys que s’han convertit en clàssics, i potser aquest estiu disposeu del temps (i les forces) que a vegades no es té en el decurs de l’any i us atreviu a emprendre l’aventura.

Un dels grans clàssics té nom de pel·lícula: Carros de foc. Transcorre pel bellíssim Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, cobreix 55 quilòmetres, i té un desnivell acumulat de 9.200 metres. I una altra dada que es diu sempre: passa per nou refugis, tots ells situats per damunt dels 1.900 metres respecte del nivell del mar. Planifiqueu bé la ruta –us recomanem, si el vostre objectiu no és aconseguir registres, fer-la amb tota la tranquil·litat i invertir-hi entre cinc i nou dies–, preneu mapa, bon calçat, reserveu nit als refugis... i comenceu a caminar per embadalir-vos amb els paisatges pirinencs!

On menjar: Era Lucana. Av. de Calbetó Barra,10 (Vielha)

On dormir: Hotel Pessets. Diputació, 3 (Sort)

Més informació

Terres de l'Ebre: a quin mar em banyo?

4. Terres de l'Ebre: a quin mar em banyo?

Dels centenars de platges que té el país, en trobareu una que no s’assembla a cap altra. És la platja salvatge del Trabucador, també dita platja de l’Aluet, o, com que molts la coneixen per les latituds ebrenques, la platja dels Dos Mars. En què rau la seva singularitat? Si cerqueu un mapa del delta de l’Ebre, de seguida ho entendreu: aquesta platja és l’estreta franja que uneix el Delta amb la península de la punta de la Banya.

Té sis quilòmetres de llarg i una amplada mitjana de cent metres, i remullant un costat hi queda el Mediterrani obert i a l’altre, les aigües de la tranquil·la badia dels Alfacs. Si a tot plegat hi sumem que és fàcil observar-hi aus diverses, aquest dia de platja sens dubte us resultarà diferent de qualsevol altre. Completeu el viatge amb alguna de les moltes excursions a peu o amb bicicleta que es poden fer pel delta de l’Ebre, i també amb la visita a MónNatura, un espai que permet conèixer les salines, la pesca tradicional i els ocells que passen pel Parc Natural o hi fan vida.

On menjar: Los Banys. (Amposta)

On dormir:
SB Corona Tortosa (Amposta)

Més informació

Publicitat
Pedres reals, pantocràtor virtual a Taüll
Shutterstock

5. Pedres reals, pantocràtor virtual a Taüll

Visitar la vall de Boí és sinònim de poder gaudir de manera sublim tant de la cultura com de la natura. Quins paratges, i quines esglésies romàniques més encantadores que sobresurten en els pobles de la vall! A Taüll no s’hi van posar per poc i n’hi ha dues, i a més segurament les més conegudes i retratades: Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Pugeu al capdamunt de l’esvelt campanar de Sant Climent, i admireu també el famós pantocràtor del seu absis, des de fa poc temps projectat a la paret (l’original es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Palau Nacional de Montjuïc). Anant d’església en església entendreu per què el conjunt està declarat patrimoni de la humanitat, i descobrireu petits grans tresors en cadascuna d’elles, tant a fora com a dins. Barruera, Cardet, Cóll, Durro, Erill la Vall... tots són pobles aturats en el temps, plens d’encant, entre muntanyes altíssimes que també podem anar a conèixer fent alguna de les infinites excursions que us convida a fer aquest paratge.

On menjar: Hostal La Plaça. Erill la Vall.

On dormir: Hotel Manantial. Afores, s/n

Més informació.

 

El paradís sota l'aigua a les Illes Medes

6. El paradís sota l'aigua a les Illes Medes

Quina idea més brillant va tenir el que es va inventar posar grans finestres en una cabina submergida de les embarcacions i així poder observar el fons marí sense mullar-se! Les illes Medes, set illots al davant de l’Estartit, a la Costa Brava, són d’una immensa riquesa biològica i geològica, ja per damunt de l’aigua, però encara més a sota. I de l’Estartit en salpen vaixells que, a més de portar-nos a descobrir alguns dels penya-segats i cales properes més espectaculars, també ens permeten observar aquest extraordinari fons marí, amb milers de peixos de colors.

Ara bé, si sou una mica més atrevits i aquest estiu us ve de gust descobrir per què hi ha tants aficionats al submarinisme, aquest indret lògicament és sensacional per estrenar-s’hi. Hi trobareu nombroses empreses que organitzen l’anomenat bateig de submarinisme. Només cal que sapigueu nadar!

On menjar: El Xalet. Ctra. de la Costa Brava, s/n. Colomers

On dormir: Palau lo Mirador. Pg. de l'Església, 1. Torroella de Montgrí.

Més informació.

Publicitat
Mireu allà dalt en els estels què hi ha al Bages
Shutterstock

7. Mireu allà dalt en els estels què hi ha al Bages

Si hi veieu un elefant amb bicicleta, com assegura la cançó, aviseu els vostres companys de viatge! (o millor, demaneu hora al metge...). El que segur que podreu observar a la volta celeste de Castelltallat, al Bages, si els núvols no ho impedeixen, són estrelles, nebuloses, planetes i satèl·lits. Un espectacle magnífic en aquest indret allunyat de la contaminació lumínica.

A l’Observatori Astronòmic de Castelltallat organitzen el bateig del cel, amb reserva prèvia i per a grups de com a mínim vuit persones. Inclou, a més de l’observació a través de telescopis, una visita guiada a l’exposició que hi ha al centre, una xerrada introductòria amb suport visual i una explicació de les constel·lacions i els astres. Com que haureu d’esperar que es pongui el sol per tal de fer aquesta activitat, durant el dia podeu aprofitar per anar a visitar el castell de Cardona i també les mines de sal d’aquesta població, molt a prop de Castelltallat.

On menjar: Cal Jaume. Sant Esteve, 38 (Marganell)

On dormir: Hotel Món Sant Benet (Camí de Sant Benet, S/N, 08272 Sant Fruitós de Bages, Barcelona)

Més informació.

Set de gorgs pel Ripollès
Shutterstock

8. Set de gorgs pel Ripollès

Esteu cercant una ruta que permeti a tota la família gaudir de la natura de muntanya? El que busqueu és conegut com la ruta del Torrent de la Cabana, a tocar de Campdevànol (Ripollès), i hi trobareu set gorgs! Creieu-nos si us diem que hi veureu uns paratges preciosos, amb unes aigües de cristall en les quals us voldreu submergir. És una ruta circular, o sigui que si la vostra intenció és completar-la, el millor és que prengueu menjar, beguda, tovallola i protecció solar, i l’aneu fent al llarg de tot un dia, reposant al costat dels bonics gorgs.

Per trobar el punt d’inici, heu d’agafar la carretera de Campdevànol en direcció a Gombrèn (Gi-401) i, just passat el Càmping Pirinenc, trobareu el pàrquing de la Font de Querol (10 € per cotxe). No sabem amb quin dels set gorgs quedar-nos, però sí que podem dir-vos que al primer, el de la Cabana, trigareu una mica a arribar-hi, prop d’una hora, però després entre gorg i gorg no hi ha més de deu minuts. Si feu el recorregut sencer, compteu unes 3 hores, sense les parades. Com que el paratge és tan bonic atrau moltíssimes persones. Si voleu una mica de tranquil·litat, haureu d’evitar els caps de setmana i els períodes de vacances o anar-hi a primera hora del matí. Abans d'anar-hi, consulteu si hi podreu entrar i les condicions!

On menjar: Fonda Xesc. Pl. del Roser, 1 (Gombrèn)

On dormir: Càmping Pirinenc. Gi-401, km. 2,7 (Campdevànol)

Més informació

Publicitat
El catric-catrac del tren groc a la frontera
Foto: shutterstock

9. El catric-catrac del tren groc a la frontera

És la línia de tren que s’enfila més amunt de tot l’Estat francès, i la que creua per alguns dels paratges més bonics. I la tenim a quatre passes de casa! A pocs quilòmetres de Puigcerdà, a la Tor de Querol, el Tren Groc hi té l’estació d’inici (o final) de recorregut, i –us ho recomanem de totes totes– si el temps ho permet, instal·leu-vos en un dels vagons descoberts que hi ha.

El viatge és un plaer, travessant un munt de túnels i de vertiginosos viaductes, però també ho és visitar algunes de les poblacions del camí, com ara Font-romeu, Montlluís i, sobretot, Vilafranca de Conflent, darrere de l’estació del Tren Groc. Vilafranca té atractius per passar-hi un dia sencer: hi ha les Canaletes, unes magnífiques coves plenes d’estalactites i estalagmites i galeries espectaculars; hi ha també el fort Libéria, una fortificació que domina tota la vila i a la qual està unida per 734 graons dins la muntanya, i el mateix nucli de Vilafranca, emmurallat.

On menjar: La Formatgeria de Llívia. Pla de Ro, s/n (Gorguja, Llívia).

On dormir:
Hotel Puigcerdà. Av. de Catalunya, 42 (Puigcerdà)

Més informació.

Els budells del Vallespir
Shutterstock

10. Els budells del Vallespir

Reserveu-vos prop de dues hores per endinsar-vos a la Fou, a la comarca del Vallespir, diuen que el congost més estret del món! Una passarel·la al llarg de tot el recorregut us permetrà fer sense complicacions el trajecte, mentre les roques a banda i banda sembla que us vulguin impedir el pas (hi ha punts en què l’obertura és de tan sols un metre!). A sota els peus, el riu de la Fou, responsable de l’escletxa de la muntanya, fa encara més bucòlica la caminada i el soroll de l’aigua es converteix en la banda sonora d’aquesta excursió.

Quan sortiu de les entranyes del Vallespir, feu un tomb pel poble de Montferrer. Tampoc no us perdeu la visita a l’abadia de Santa Maria d’Arles, amb un sarcòfag del segle IV d’on brolla aigua de manera ininterrompuda.

On menjar: Restaurant Combes. Av.del Vallespir, 20. (Els Banys d'Arles)

On dormir: Hotel des Arcades. Pl. de Picasso, 1. (Ceret)

Més informació.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat