Publicació 09.03.2017

La 17a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada dimecres a l´Auditori de la Diputació de Tarragona, va commemorat els 20 anys de la seva constitució com a plataforma local que permet sumar recursos als municipis per aconseguir objectius mediambientals comuns de sostenibilitat. En el balanç d´aquest any, el president de la Xarxa i diputat d‘Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, ha reiterat la voluntat dels municipis d'apostar per nous models de gestió sostenible, amb accions de futur en benefici del medi ambient i de les persones.

El servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, encapçalat pel seu regidor, Toni Sisternas, va prendre part a l'Assemblea, juntament amb altres municipis de la comarca.

A l´Assemblea, que va comptar amb l´assistència de prop de 150 ens locals del total de 186 membres que actualment la constitueixen, es va fer un  repàs del treball realitzat per la Xarxa, que es va iniciar l´any 1997 a Manresa, i que en aquests anys ha aconseguit fer-se gran fins a duplicar el nombre de municipis adherits i reunir administracions arreu de Catalunya. Entre les accions desenvolupades per la Xarxa, hi ha l´estudi de la demanada potencial de biomassa en centres i administracions públiques de les comarques de Barcelona i el foment de les polítiques socials orientades a la cohesió de la reducció de les desigualtats pel que fa a situacions de pobresa energètica que pateixen moltes famílies.

El programa de l´Assemblea va aprovar també la Declaració de Tarragona Per un turisme sostenible i compartit, en base a l´Any Internacional del Turisme Sostenible proclamat per aquest 2017 per Nacions Unides. En aquest sentit, l´Assemblea va acordar sumar-se als objectius d´aquest any i impulsar un model de turisme responsable, econòmicament pròsper, ambientalment sostenible i socialment inclusiu.

La Declaració manifesta la voluntat dels membres de la Xarxa d´assumir les repercussions d´un turisme que, malgrat el seu valor econòmic i d´intercanvi cultural, ha de controlar i gestionar els seus impactes per tal de garantir la preservació del medi ambient, social i econòmic.

Així mateix, la Declaració reconeix el paper dels governs locals  i els actors rellevants en un treball de col·laboració, transparent i de responsabilitat compartida per crear llocs millors per viure i per visitar, així com «estimular la conservació del patrimoni natural i cultural i proporcionar als visitants de les nostres ciutats i pobles experiències agradables i d´alta qualitat mitjançant la participació en experiències de turisme sostenible millorades».

L´Assembla de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat va acabar amb vista al monestir de Poblet per conèixer el projecte d´ambientalització patrimonial realitzat en aquest recinte monàstic per la comunitat benedictina.


[A la imatge el regidor de Medi Ambient, Toni Sisternas, acompanyat dels tècnics de Medi Ambient de Sant Sadurní i Sant Pere de Riudebitlles]Assemblea Sostenibilitat