Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat20ºC-6ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 07.02.2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
El servei de Medi Ambient al Congrés Wasteinprogress
La deixalleria de Sant Sadurní es presenta com a experiència d'èxit
wordinprogress deixalleria

Aquest dimarts el regidor de Medi Ambient i Via Pública, Toni Sisternas, acompanyat dels responsables del servei, ha assistit al Congrés Wasteinprogress que té lloc Fira de Girona, el primer fòrum internacional de gestió de residus municipal.

Al Congrés s'hi poden veure diverses experiències d’èxit de models de recollida de ciutats d’arreu del món, amb resultats de reciclatge superiors al 60%. Un dels models que s'hi ha presentat és l'experiència de la deixalleria de Sant Sadurní d'Anoia, la qual està gestionada per Ferrovial Servicios des de l’any 2012. D'aquest equipament s'ha explicat que té unes 40 entrades diàries de mitjana (unes 12.000 entrades l'any, que corresponen a unes 28.000 aportacions) i que del 2012 al 2016 s'ha aconseguit reduir a la meitat els quilos de voluminosos i de runa, ja que des del primer moment la proposta de la gestió va ser, per una banda, reduir la quantitat de residus que se n'anaven a voluminosos i que es podien gestionar correctament, i per una altra, ampliar la quantitat de residus que es podien acceptar incrementant les fraccions per tal tornar a donar valor a la major quantitat possible de residus. Durant aquests anys s’ha passat a tenir 50 tipus de residus acceptats i s’ha aconseguit reduir a 244.280,00 els kg de residu voluminós gestionats el 2016.

En aquesta línia, i amb estreta col·laboració amb el tècnic de l’ajuntament, es va buscar la manera de recuperar i donar una segona vida a tots aquells materials que els usuaris aportaven i estaven en bones condicions. Amb aquesta finalitat i per retornar al municipi aquest esforç, es va crear un acord amb Càrites de Sant Sadurní d’Anoia perquè el material que es podia aprofitar es pogués treure de la deixalleria a canvi aliments i creant, d’aquesta manera, un mercat d’intercanvi. En aquest mercat d’intercanvi s’accepten mobles, llibres, CD i cintes de vídeo, joguines, material infantil (cotxets, llits), material de decoració i material electrònic que funcioni.

Aprofitant l'entorn i la implicació del personal de l'equipament, s’han dut a terme jornades amb nens en edat escolar de replantació de plantes autòctones i aromàtiques, tallers de sensibilització al reciclatge, jornades de recuperació de residus, etc.

El Congrés

El Congrés Wasteinprogress és també és un punt de trobada professional entre aquelles empreses que poden acompanyar les administracions en el procés de millora de la gestió dels residus; un aparador de projectes d’innovació empresarial i de projectes que poden contribuir a l’assoliment dels objectius i dels resultats de reciclatge; a banda de ser un espai de connexió entre el sector públic i el sector privat. I és que les directives europees en matèria de residus marquen els objectius a assolir en reciclatge i els estats membres han de treballar per l’acompliment d’aquests objectius mitjançant estratègies i models que superin sistemes poc efectius i que permetin afrontar amb garanties els reptes de futur. L’Estat espanyol es troba en un punt d’inflexió pel que fa al model de gestió de residus, segons s'explica al web del Congrés.

Tot i que els darrers anys s’ha avançat en els resultats de la recollida selectiva i la prevenció de residus, en molts casos s’ha tocat sostre. Aquest fet, sumat a la nova legislació europea en matèria de residus i economia circular i a l’increment dels costos de tractament de la fracció resta, ha portat a replantejar el model actual de gestió de residus. Els objectius: estabilitzar els costos associats a la gestió dels residus municipals; implantar sistemes fiscals més justos basats en el pagament per generació; crear incentius per a la separació en origen i per a un canvi d’hàbits i de percepció; assolir el consens polític i social entorn del model de gestió de residus; adaptar-se a la realitat territorial, social i econòmica; assolir els objectius de reciclatge fixats per la legislació europea, estatal i autonòmica: coresponsabilitzar els generadors i eliminar l’anonimat de les aportacions i incorporar estratègies efectives de prevenció de residus.

Pujar al principi de la pàgina