Ràdio Sant Sadurní

AVUI: Cobert amb tormenta i pluja escasa 17ºC|8ºC
Facebook Twitter Instagram Youtube

BUTLLETÍ

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ ELECTRÒNIC

Dona't d'alta facilitant-nos el teu correu electrònic i setmanalment rebràs l'agenda d'activitats i les notícies més destacades de la setmana

Notícies
Can Guineu
Carles Querol: "No poden passar el 'mort' de Can Guineu a l'Ajuntament"
L´ex alcalde creu que els actuals propietaris són els qui han de complir amb el compromís que van adquirir quan van comprar l'edifici

Aquest divendres l’historiador i ex alcalde sadurninenc Carles Querol va visitar Ràdio Sant Sadurní per parlar de l’obtenció del Premi a l’Edició de Recerca Històrica Consell Comarcal de l’Alt Penedès 2016 per “Relats republicans. Sant Sadurní d’Anoia, 1931-1939”; del Fons fotogràfic de Codorniu i d’alguns edificis històrics de Sant Sadurní, entre ells, Can Guineu.

Darrerament, l’Ajuntament de Sant Sadurní ha explicat que està negociant amb Freixenet, Codorniu i Juvé i Camps -les empreses propietàries- la seva cessió o adquisició a baix cost. En aquest punt, Carles Querol va destacar taxativament l’error que suposaria adquirir aquest immoble lligat a la Fassina i va fer palès el seu descontent per l’incompliment, per part de les empreses propietàries, del compromís que van adquirir quan van comprar l’immoble, fa ara tres dècades: potenciar i dinamitzar el sector de cava. Un compromís que mai s’ha dut a terme i que va representar, en el seu inici, un punt d’inflexió, ja que, com declara Querol, l’Ajuntament va ser el primer en fer una oferta en ferm per adquirir Can Guineu l’any 1987.

"Can Guineu està molt deteriorat i qualsevol intervenció supera de llarg els dos milions d'euros. El que no poden fer aquestes empreses és ara voler vendre, passant ‘el mort’ a l’Ajuntament i si el govern cau en aquesta trampa, demostrarà que són uns incauts. De cap manera ha d’assumir-ho l’Ajuntament, perquè, si ho compra, què hi farà?”.

L’Ateneu 

Carles Querol també va treure a la llum l’actualitat de l’Ateneu. Un immoble públic, cedit des dels seus inicis i que necessita, urgentment, tasques de rehabilitació i remodelació per adaptar-lo a la normativa a nivell de seguretat i per millorar-ne les instal·lacions. Segons l’historiador: “l’economia de l’Ateneu pivota molt sobre l’hoquei. I l’economia de l’hoquei pivota molt sobre la dels fitxatges i això cobreix l’economia de l’hoquei, però no la de millora d’equipaments”. Un fet que suposa que, actualment les instal·lacions no estiguin en bones condicions i que s’hagin de rehabilitar, un punt en el qual Querol reconeix que s’ha d’intervenir, però no té clar si és tasca de l’Ajuntament.

Fons fotogràfic de Codorniu

En l’entrevista, Querol va destacar la importància de la cessió del fons fotogràfic de Codorniu a l’Arxiu de comarcal de l’Alt Penedès i el valor immaterial dels 1.022 negatius que el componen, ja que “fins ara, a Catalunya, quan es parlava de Revolució Industrial ens venien al cap imatges de la metal·lúrgia o del tèxtil i ningú podia publicar imatges del xampany. Doncs ara, es podrà il·lustrar com va haver-hi un petit municipi de l’Alt Penedès que, a partir de 1887, es va decidir a plagiar el model francès i a posar en marxa el sector”.

Premi a l’Edició de Recerca Històrica Consell Comarcal de l’Alt Penedès 2016

Carles Querol ha obtingut recentment el Premi a l’Edició de Recerca Històrica Consell Comarcal de l’Alt Penedès 2016 per “Relats republicans. Sant Sadurní d’Anoia, 1931-1939”. Un llibre de mes de 1.000 pàgines que representa una novetat en el panorama històric, ja que mai s’havia il·lustrat aquesta època sadurninenca. Una tasca que ha ocupat part de la vida de l’historiador, mentre viatjava en la recerca dels exiliats de la vila i que el propi Querol en destaca “la dificultat de trobar la informació”.

Podeu escoltar l'entrevista sencera al següent enllaç

PUBLICAT EL 27.12.2016
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic