Publicació 26.09.2016
Es va fer una sortida d'inspecció dins el Projecte Rius per conèixer l'estat ecològic del riu Anoia
Rius amb vida 1

Aquest dissabte es va dur a terme una nova activitat dins el Cicle Rius amb vida al Penedès, en aquesta ocasió enfocada a conèixer de forma amena l'estat ecològic del riu Anoia, per mitjà de l'anàlisi de determinats paràmetres físics i biològics. La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Sadurní va participar en aquesta sortida, que va dinamitzar l'Associació Hàbitats, que treballa en el Projecte Rius.

L'activitat, que es va haver de canviar de recorregut perquè en algun tram el riu baixava força carregat, va finalitzar amb una visita al Centre d'Interpretació de l'Aigua de Torrelavit, on es van posar en comú els resultats obtinguts en els altres punts de mostreig de la resta de municipis.

Projecte Rius: la inspecció 

El Projecte Rius es fonamenta en el treball que realitzen diferents grups de voluntaris i voluntàries a tot Catalunya. Els grups de voluntaris es comprometen a realitzar dues inspeccions anuals a un tram de riu de 500 metres que ells mateixos han escollit i que, normalment, és proper al seu domicili habitual o segona residència.

Les inspeccions de riu s’emmarquen dins dues campanyes d’inspecció: la campanya de primavera (del 15 d'abril al 30 de maig)i la de la tardor (del 15 de setembre al 30 d'octubre). Un cop el grup de voluntaris ha realitzat la seva inspecció ha d'enviar les dades al Projecte Rius, mitjançant l'espai web de l'Entitat. Gràcies a totes aquestes dades s'elabora l'Informe RiusCat.

Associació Hàbitats proporciona als grups la metodologia d'inspecció, els materials necessaris i una formació incial. A més, els grups disposen del Manual d'inspecció de rius. Cada grup utilitza una carpeta d’inspecció que conté tot el material necessari per a prendre mesures al riu (làmines identificatives de flora i fauna, termòmetre, lupa, reactius químics...). Durant la inspecció es prenen mesures de factors hidromorfològics, fisicoquímics i biològics. A partir de l’anàlisi de l’hàbitat, del bosc de ribera, del cabal i de las alteracions presents al medi es determina la qualitat hidromorfològica del riu o riera; a partir de la mesura de diferents paràmetres fisicoquímics, com la temperatura, el pH, la concentració de nitrats o l’oxigen dissolt es determina la qualitat fisicoquímicade l’aigua;  i en funció de la presència de certes famílies de macroinvertebrats aquàtics es determina la qualitat biològica del riu o riera.

Per conformar un grup es recomana un mínim de 3 persones i no calen coneixements previs, l'entitat ofereix tota la formació necessària. El Projecte Rius està obert a la participació de tota la població i compta amb grups de tota mena: centre escolars, entitats, empreses, administracions, famílies o grups d'amics.

Aquelles persones interessades en conformar un grup de voluntaris i formar part del Projecte Rius poden trucar al telèfon 93 421 32 16, escriure un correu a: voluntariat@associaciohabitats.cat

Més imatges de la sortida al Flickr de l'Ajuntament