Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Ennuvolat amb pluja escasa20ºC-4ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 27.04.2016
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Resum del ple municipal d'abril
Va tenir com a punts més destacats algunes mocions de marcat accent social i polític
Ple municipal 1

Aquest dimarts es va celebrar el ple corporatiu municipal ordinari, que va tenir com a punts més destacats de l´ordre del dia algunes mocions de marcat accent social i polític.

A l´inici del ple es va fer un recordatori de condol a l'exregidor sadurninenc Joan López. La portaveu del PSC, Susanna Mérida, va agrair les mostres de suport a la família i l'agrupació rebudes durant els darrers dies.

El ple va aprovar la modificació de les bases d´execució del pressupost, un tràmit de caire eminentment tècnic per a la millora de l´actuació del departament d´Intervenció. També es va acordar la modificació de l´ordenança general de subvencions per adaptar-la a la nova normativa.
La sessió va alterar l´ordre del dia per tal de debatre a la primera part la moció presentada per la CUP, a petició de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Sant Sadurní per sancionar els immobles permanentment desocupats propietat d´entitats financeres i altres grans empreses. Precisament diversos membres de la plataforma van assistir al saló de plens durant la deliberació del punt i van sol·licitar que es precisés al redactat que les solucions a les quals s´arribi tinguin el menor impacte possible en els pressupostos públics. La moció es va aprovar àmpliament amb el vot favorable de tots els grups i l'abstenció del PP, que va valorar positivament les accions dutes a terme fins ara per l'Ajuntament. Durant l'exposició es va apuntar que, segons l'Agència Catalana de l'habitatge, el número de pisos buits al municipi en mans de grans tenidors se situaria actualment al voltant dels 90. També la majoria dels grups van subratllar la necessitat que l´administració local disposi de més recursos per fer front a la situació que pateixen moltes famílies.

Per altra banda, també va prosperar amb 12 vots a favor i les abstencions d'ERC i el PP, la moció del grup socialista per a la retirada de l'ordre de copagament confiscatori per a les persones amb discapacitat. Els grups favorables a la proposta van reclamar més recursos i un canvi en la normativa que estableixi criteris més justos per accedir als serveis d'assistència i que redueixi els costos de copagament que han d´afrontar els usuaris. El debat sobre les competències i responsabilitats que havien d'assumir en relació a aquesta qüestió les diverses administracions - la Generalitat i l´Estat - va ser el punt principal de divergència entre algunes de les formacions.

Va tenir també ampli consens la moció de Convergència, presentada per l'Associació Catalana de Municipis, en contra de l'acord entre la Unió Europea i l'estat de Turquia davant la crisi dels refugiats.  El PP va ser l'únic grup que va reclamar que el debat es traslladi a les institucions superiors, i la resta de formacions van fer palesa la necessitat que des de l´àmbit municipal es pugui actuar per donar una solució a la dramàtica situació dels milers de refugiats sirians.

En canvi no va prosperar la moció de la CUP pel dret a decidir, proposta que defensava donar suport als càrrecs electes que optin per desobeir les peticions d´informació que està requerint l'Audiència Nacional als Ajuntaments que van aprovar mocions de suport a la declaració del 9-N. L'alcaldessa Maria Rosell va informar en aquest punt que aquesta mateixa setmana el cos dels Mossos d'Esquadra havia fet arribar a l´Ajuntament de Sant Sadurní la notificació del requeriment, que s´atendria la demanda judicial i va assegurar que en cap cas es posaria en risc els treballadors municipals.

Des de la CUP, el portaveu Jordi Pujol va criticar aquesta decisió i va demanar coherència davant els acords presos al plenari i en defensa dels representants escollits per la ciutadania. Des del PP, Carles Jiménez va reclamar el compliment de la llei, va lamentar el foment de l´enfrontament entre els catalans i la promoció d´una única visió de quina és la voluntat del poble de Catalunya. Des d´ICV, Rafa Berlanga va exposar les dificultats de posicionament que plantejava el text i va posar en dubte la legitimitat sorgida de les passades eleccions al Parlament perquè el govern tiri endavant diverses mesures. Des del PSC, el regidor Albert Gual va defensar l´estat de dret i de les conseqüències de desobeir la legislació vigent. Per la seva banda,  Josep Maria Ribas, portaveu d´ERC, va assumir el compromís d´atendre el mandat sorgit de les eleccions al Parlament de Catalunya, mentre Àngels Canals, portaveu de CDC, va reclamar la via del diàleg i el de no confrontació per expressar el seu rebuig a la proposta i a respectar els acords del Parlament.

Torn de precs i preguntes

Al torn de precs i preguntes, el Partit Popular va traslladar diverses demandes de via pública, com la millora de la il.luminació a la rotonda situada a la zona de Covides, la millora de la convivència entre el bus urbà i la resta de trànsit en alguns punts i també pel que fa a la reposició d´alguns arbres. Pel que fa a ICV, es va sol·licitar informació en relació a la dedicació de l'alcaldessa i també es va posar sobre la taula l´ús dels mitjans de comunicació, a més de recordar les mocions aprovades fa uns mesos per iniciar la revisió del Reglament Orgànic Municipal i elaborar una proposta de tarifació social dels impostos i taxes públiques.

Des de la CUP es va fer menció a una moció aprovada per l'Ajuntament de no establir relacions amb empreses o institucions que tinguin convenis amb Israel o que no respectin els drets humans, i en aquest sentit va fer la petició de rescindir el contracte amb l'empresa proveïdora de l´aigua embotellada de l´Ajuntament. També es va consultar per les converses amb l'entitat dels Diables en relació a l´ús del parc de la Rambla.

En darrer terme, la portaveu del PSC va consultar quines gestions estava realitzant l'Ajuntament amb empreses del municipi per a la millora de diverses rotondes i va mostrar-se crítica amb la gestió de l'àrea de Cultura i els resultats obtinguts en algunes de les darreres iniciatives que s´han dut a terme. El govern, per la seva banda, va defensar l'actuació de la regidoria de Cultura i va emplaçar els grups a debatre alguns dels assumptes a les comissions informatives. El ple municipal ordinari d'abril va finalitzar a les deu del vespre.

Ple municipal 2

Pujar al principi de la pàgina