Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat21ºC-12ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 04.02.2020
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Es presenta l'enquesta d'hàbits relacionats amb la salut a 4t d'ESO
habits salut
Els alumnes de 4t d'ESO es consideren "agents sentinelles" a l'hora d'estudiar futures conductes relacionades amb la salut

Aquest dimarts s'ha presentat l'informe de resultats de l'enquesta d'hàbits relacionats amb la salut a 4t d'ESO, una eina elaborada per Diputació de Barcelona que ajuda a definir estratègies i accions socials, educatives i de salut dirigides a la gent jove.

La regidora d'Acció Social i Salut, Meritxell Borràs, ha presentat la jornada, a la qual hi ha assistit diversos membres del consistori i altres persones vinculades als sectors de Salut, Educació i Acció Social entre d'altres que en finalitzar la presentació han tingut una enriquidora jornada sobre com orientar l'educació i la formació en aquesta franja d'edat, com es pot intervenir des de la planificació de les festes i cultura o quines conclusions es pot treure de les dades presentades i quina pot ser la causa de les diferències que s'obtenen per gènere o entre municipis.

El curs passat es va realitzar aquesta enquesta d'hàbits relacionats amb la salut a 4t. d'ESO al Col·legi Sant Josep i l'Intermunicipal, un instrument que facilita informació sobre la percepció de l'estat de salut i els estils de vida dels i les adolescents de 4t. d'ESO que es consideren "agents sentinelles" a l'hora d'estudiar futures conductes relacionades amb la salut.

Persones tècniques de la Diputació de Barcelona han desglossat les dades obtingudes sobre hàbits d'alimentació, consum de tabac, alcohol i drogues, estat d'ànim, lleure, sexualitat , relacions interpersonals, accidents i mobilitat entre d'altres, fent una comparativa amb els resultats del conjunt de municipis de la demarcació de Barcelona, així com l’informe específic de l’evolució dels resultats al municipi.  

Els resultats permeten veure comparatives amb les enquestes de 2015 i la resta de la província de Barcelona,  tot i que cal tenir en compte que no tots els alumnes són de Sant Sadurní sinó de municipis del voltant.

Aquestes són algunes de les dades més destacades:

Un 91% consideren que tenen una salut bona o molt bona, però el 39,8% de les noies tenen un estat d’ànim negatiu.

Tenen un pes normal en un 77%, per sobre de la mitjana de la província de Barcelona malgrat les noies creuen que és lleugerament alt.

Del grup d’aliments no saludables com embotits, refrescos, llaminadures, pastes, etc. se’n fa un consum moderat un 10% menor que a la resta de la província de Barcelona.

L’adherència a la dieta mediterrània ha millorat en nois des de l’any 2015.

Practiquen més esport i fan més activitat física que la resta de província de Barcelona (49,2%) malgrat les noies ho fan una mica menys que els nois.

Utilitzen les xarxes socials i naveguen per internet en un percentatge superior a la província (43,4%)

Consumeixen més tabac (59,7%), superior a la mitjana de la província.

Han consumit alcohol alguna vegada el 79,1% tot i que disminueixen els afartaments d’alcohol (binge drinking) en noies respecte a l’any 2015.

Consideren que la marihuana no és molt perillosa, conseqüentment el consum (42,4%) és 10 punts superior a la mitjana de la província.

Malgrat coneixen mètodes anticonceptius com la píndola anticonceptiva o el preservatiu, quasi no coneixen el DIU o el diafragma i no usen cap mètode en un 27%, 11 punts superiors a la mitjana de la província.

Disminueix el bullying, aspecte molt positiu

Les noies se senten més assetjades sexualment al carrer, probablement en tenir més consciència de què és assetjament.

Valoren de manera positiva l’entorn (medi ambient, circulació, acústica i convivència).

Pujar al principi de la pàgina