Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat amb pluja escasa22ºC-8ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 29.01.2020
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Primer ple municipal del 2020
Ple gener 2020
El consistori aprova, entre d'altres, la pròrroga dels serveis de mediació de l'Oficina d'Habitatge o les contribucions especials per a l'urbanització del Passatge Santa Eulàlia

A l’espera que en les properes setmanes es convoqui el ple per presentar la proposta de pressupost municipal per a l’exercici 2020, aquest dimarts es va celebrar el primer ple corporatiu de l’any. La sessió es va prolongar durant unes dues hores i va oferir un debat fluïd i acords majoritaris del plenari en els diversos assumptes de l'ordre del dia.

A la primera part es van aprovar per unanimitat les pròrrogues del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya pel desenvolupament durant aquest any dels programes de borsa i mediació de lloguer social.

El regidor Xavier Rodríguez va detallar alguns aspectes del funcionament del servei i de l’activitat desenvolupada per l’Oficina Local d’Habitatge i va recordar els canvis recents que s’han produït a la llei sobre l’impost dels habitatges buits, principalment d’entitats financeres i grans tenidors, que no es posin al mercat durant més de dos anys sense causa justificada.

El consistori també va donar suport unànime  a l’aprovació inicial de les contribucions especials per les obres d’urbanització del passatge Santa Eulàlia. Aquesta actuació es preveu que pugui començar a l’estiu i tindrà una durada aproximada de sis mesos. L’Ajuntament assumirà el 90% del cost de l’obra, i el 10% restant la vintena de veïns de la via, i que es calcula suposarà una aportació mitjana que rondarà els 1.000 euros per habitatge. Els grups de l’oposició van mostrar també la seva satisfacció per una obra llargament esperada.

La regidora de Cooperació, Marta Castellví, va donar compte de la relació d’ajuts al desenvolupament que ha concedit l’Ajuntament al 2019. Amb motiu dels canvis al departament d’Intervenció, aquest acord s’ha pres en aquesta ocasió a la Junta de Govern per tal d’agilitzar la tramitació, i no per acord del ple municipal, tal i com s’havia fet habitualment i que es reprendrà en les properes convocatòries. El fons municipal que s’aportarà a les ONG’s a les quals se’ls ha aprovat els seus respectius projectes, així com els diversos ajuts d’emergència, serà de quasi 90.000 euros.

Mocions

Després de donar compte dels decrets d’alcaldia i acords de la Junta de Govern, es va obrir el torn a les mocions.

La CUP va aconseguir el suport dels grups d’ERC, el PSC i Sant Sadurní en Comú per a la creació d’una cooperativa de serveis que compti amb el suport de l’Ajuntament. La proposta, que cerca l’objectiu de regularitzar i combatre la precarietat d’alguns sectors, com els serveis de neteja o d’assistència domiciliaria, i fomentar models d’econoia social i solidària, va recollir les esmenes plantejades des d’Esquerra Republicana. Jordi Pujol, regidor cupaire que va defensar la moció, va agrair el suport i assessorament d’entitats com Coopsetània i Aracoop en la definició del projecte.

Junts x Sant Sadurní i el PP s’hi van abstenir, exposant alguns dubtes sobre el paper que ha d’assumir l’administració en aquesta iniciativa i aspectes que caldria validar prèviament a nivell tècnic i jurídic, abans d’abordar una posició al plenari. En el debat es va insistir que la gestió de les cooperatives ha de recaure en els seus socis i que l’Ajuntament i els serveis municipals han d’assumir un paper d’acompanyament i suport inicial per a la posada en marxa de la cooperativa. També el PSC va recordar la iniciativa fallida que es va dur a terme fa un parell de mandats i la necessitat de corregir algunes qüestions per aconseguir que el projecte prosperi. La regidora de Serveis Socials i Promoció Econòmica, Meritxell Borràs, va comentar que s’havien realitzat diverses consultes d’experiències a d’altres municipis, per tal de definir la responsabilitat de l’Ajuntament i plantejar una implantació gradual d’aquesta cooperativa de serveis.

Per unanimitat, tots els grups van donar suport a una moció del PSC, presentada pel regidor Pedro Campos, en què sol·licitava a les administracions millores en matèria de seguretat a la via BP-2427, que connecta el cinturó de Ronda amb l’entrada i la sortida a l’AP-7, i en què es recordava les situacions de risc que ja s’han produït i davant l’augment del trànsit pesant que s’intensificarà a aquesta carretera amb la reactivació del centre logístic de Mercadona. Des del govern es va reconèixer que, tot i que s’han instal.lats diversos senyals i avisos, continua sent un punt conflictiu.

Precs i preguntes

A la darrera part de la sessió, els grups de l’oposició van formular diversos precs i preguntes. El Partit Popular en relació a la manca d’il.luminació a alguns punts de la via pública, com als polígons de Can Ferrer o a la rotonda de Covides, i també va demanar agilitzar la tramitació de terrrasses per al sector de la restauració. També el portaveu Carles Jiménez va aprofitar la intervenció per felicitar públicament la gestió de les àrees de Via Pública i Governació durant el temporal.

Rafa Berlanga, portaveu de Sant Sadurní en Comú, va demanar l’impuls de mocions aprovades en l’anterior mandat en relació al projecte de memòria històrica, per recordar les víctimes de la Guerra Civil, i també la proposta d’estudi per a la creació d’ un cens de gossos i la identificació de l’ADN, com a mesura per combatre l’incivisme als carrers.

Des de la CUP, la portaveu Arantxa Fernández va demanar al govern que es revisi la situació de la zona d’autocaravanes i l’evacuació de les aigües brutes i també va consultar per si es podria dur a terme una formació de gènere adreçada a la Policia Local i els regidors del consistori.

Des del PSC, a més d’algunes peticions d’arranjament i millora de la Via Pública, la portaveu Susanna Mérida va consultar per la calefacció de les dependències de la Policia; i també per la situació de les converses de l’Ajuntament amb l’Ateneu i El Centre.

Podeu recuperar l'àudio de la sessió al següent enllaç:

Pujar al principi de la pàgina