Publicació 27.11.2019
Ple novembre
S'aprova una modificació de crèdit de més d'un milió d'€ per l'amortització de crèdits i les obres de l'Arxiu i l'Aula d'Adults del Centre Cultutal

Aquest dimarts es va celebrar el ple ordinari de novembre de l’Ajuntament de Sant Sadurní, sessió que va arrencar amb la Lectura del Manifest amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, a càrrec de la regidora d’Igualtat, Meritxell Borràs. La CUP va aprofitar per fer una ferma defensa i reivindicació de les dones i la necessitat de què les institucions vetllin i treballin en aquesta línia

A la primera part també es va donar llum verda al canvi de calendari de les properes comissions, juntes de govern, juntes de portaveu i el ple, donada la coincidència de dates amb alguns festius. I també es van aprovar d’altres qüestions de caire administratiu, com la modificació puntual del Pla urbanístic a la unitat de La Timba, o el canvi de denominació de centre de normalització lingüística per Consorci per a la normalització lingüística.

El govern va ajornar un dels punts de l'ordre del dia, com era l’aprovació del repartiment d’ajuts a projectes de cooperació per l’any 2019.

Modificació de crèdit

El govern, amb el suport del PP, l’abstenció de Sant Sadurní en Comú i el vot contrari del PSC i la CUP, va tirar endavant una modificació de crèdit superior al milió d’euros (1.030.150 €), resultant del romanent de tresoreria, i que anirà destinat principalment a l’amortització de crèdit i deute, i amb una partida de 320 mil euros reservada a impulsar la segona fase d’obres al Centre Cultural, amb la construcció de l’Arxiu i l’Escola d’Adults.

La CUP va qüestionar el canvi de projecte que ha viscut la segona fase a l’edifici de la plaça Nova i també va lamentar que el govern no aprofiti la bona salut econòmica de l’Ajuntament per impulsar projectes i inversions necessaris per la vila, en lloc de continuar eixugant el crèdit bancari.

El PSC va expressar també el seu malestar per la modificació del projecte inicial del Centre Cultural, amb la reducció en dos terços de les dimensions previstes per l’Arxiu municipal, per tal d’encabir una aula d’Adults. El grup socialista va consultar sobre la voluntat del govern de traslladar-hi algun altre projecte educatiu .

El govern va justificar el pla d’inversions de l’Ajuntament i també va defensar que la reducció del deute és un objectiu que es manté, però que la tendència es revertirà a partir de l’any vinent per impulsar importants inversions. Així mateix, es va defensar la necessitat de cercar l’equilibri i una major optimitzaci´dels usos dels equipaments i els espais que són de titularitat municipal.

Mocions

A l’apartat de mocions es va tornar a intensificar el debat, en especial per la proposta de rebuig al pla director urbanístic a Sant Marçal-Can Vies, per tal de sol·licitar la suspensió del projecte d’instal.lar al Penedès un nou Polígon industrial amb una clara projecció logística.

Els socis de govern, ERC i Junts x Sant Sadurní, van defensar la necessitat de preservar el territori, alhora que un model que tingui en compte l’agricultura i la realitat industrial, i van alertar sobre el risc que la creació d’aquest polígon podria reforçar l’impuls del Quart Cinturó, una infraestructura que suposa per aquests grups una gran amenaça el paisatge i l’entorn natural del Penedès.

El PP s’hi va abstenir, i va reclamar una aposta més decidida per fomentar nous models de promoció i polítiques a favor de l’emprenedoria, per diversificar l’economia de la zona. També el PSC va decidir-se per l’abstenció. La portaveu Susanna Mérida, va recordar la seva condició de consellera comarcal de Promoció Econòmica, per recordar que no hi ha un excés de polígons industrials a la comarca, que aquests suposen poc més de l’1% del territori. Va convidar a que es respecti l’autonomia dels municipis i a que el debat sobre aquesta qüestió es faci al Parlament de Catalunya

No va prosperar la moció conjunta presentada per Sant Sadurni en Comú i la CUP en contra del projecte de llei de contractes de serveis a les persones, batejada des de diversos sectors com a “Llei Aragonès”. Les dues formacions van defensar la necessitat de garantir la qualitat dels serveis públics i van mostrar la seva preocupació per una proposta que afavorirà l’externalització de serveis, reduïnt la capacitat de control de l’Administració, i van assegurar que aquesta proposta suposarà una minva de l’exigència al servei i també en moltes ocasions conduirà a la precarització laboral.

El PP s’hi va abstenir, subratllant que el projecte es troba encara en fase de tramitació, un argument que també va recollir el PSC, recordant que s’han presentat moltes esmenes i que el redactat final pot canviar. Els dos grups de govern, ERC i Junts x Sant Sadurní, per la seva banda, van convidar a presentar les esmenes al Parlament i van mostrar la seva confiança en què la llei sigui una eina per millorar l’atenció al ciutadà, amb fórmules que permetin a les administracions, com els Ajuntaments,  oferir serveis públics en millors condicions.

Precs i preguntes

A l’apartat de precs i preguntes, la CUP va convidar els grups i el govern a iniciar un debat per avançar en la creació de Camins Escolars Segurs, una proposta plantejada a l’anterior mandat i que també s’havia traslladat darrerament a les Comissions Informatives. També els va alertar sobre la necessitat d’actuar a la vegetació existent a la rotonda d’accés al barri Vilarnau, i que dificulta la visibilitat dels conductors.

El govern va respondre en relació a preguntes del PSC que s’han iniciat contactes amb la Unió Esportiva Sant Sadurní amb motiu del centenari de l’entitat l’any vinent. També va avançar que properament es valorarà a la Comissió Informativa amb tots els grups la proposta de instal.lar unes pistes municipals de pàdel. El grup socialista va demanar que es valori en la nova contractació del servei de bus la possibilitat d’endarrerir el darrer viatge des de l’estació, per tal d’atendre a usuaris que arriben al vespre. I també va fer algunes consultes en relació a la informació que reben els membres de Mesa en les convocatòries d’eleccions, entre d’altres qüestions.

El ple va concloure pocs minuts abans de les deu del vespre, després de gairebé dues hores i mitja de sessió.

ÀUDIO