Publicació 26.09.2019
PRemis Torres Hort de les escoles
Adema, l'Ampa i l'Escola Vedruna, els ADF Sant Sadurní i la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat han promogut i executat el projecte

El projecte 'El Bosc i l´Hort de les Escoles', promogut per ADEMA (Associació per la Defensa del Medi Ambient) i que fins ara ha estat executat per l'AMPA i l´escola Vedruna Sant Sadurní i l'ADF (Agrupació de Defensa Forestal) amb la col·laboració de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sant Sadurní i la participació també d´altres escoles de la Vila, va recollir la setmana passada el premi Torres & Earth 2019 al voluntariat.

A l'acte de lliurament de premis hi va prendre part el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Sadurní, Carles del Amor.

Encara que els premis Torres & Earth, impulsats per Bodegues Miguel Torres SA, ja fa 3 anys que premien a empreses que treballen per reduir el CO2 i a la mitigació del canvi climàtic aquest any, i per primera vegada, la família Torres ha volgut obrir aquesta convocatòria a les entitats mediambientals sense afany de lucre i a l´àmbit del voluntariat,  per incentivar la recerca i l'execució de projectes. La convocatòria estava oberta a totes les entitats mediambientals de Catalunya i se n'hi van presentar un catorze.

El Jurat del Premi Torres & Earth, format per Tomàs Molina (meteoròleg), Javier Marin (Catedràtic de Geografia de la UB), Narcís Prat (catedràtic d'ecologia de la UB), Ricard Vizcarro (president del col·legi d'ambientòlegs de Catalunya i llicenciat en ambientals per la UAB), Núria Codina (ambientòloga) i tres membres més del Secretariat d´ADF, va atorgar el 2n premi de 1.500 euros al projecte del Bosc i l´Hort de les Escoles, uns diners que s'invertiran en el mateix projecte.

Miguel Torres i Tomàs Molina van lliurar el premi a Xavier Xortó, president de l'ADF Sant Sadurní i també president de l'AMPA Vedruna, i al Regidor de Medi Ambient de l´Ajuntament de Sant Sadurní, Carles del Amor.

Es tracta d'un projecte que va molt més enllà de la restauració i millora mediambiental per mitjà d'un servei a la comunitat per part dels alumnes, ja que també es tracta d'un projecte educatiu fora de les aules, amb una nova filosofia d´aprenentatge, per desenvolupar competències, aprendre coneixements i valors en plena natura a l´aire lliure.

Durant el curs passat s'ha posat en marxa un hort escolar per part de l´escola Vedruna, s'han dut a terme una gran plantada d'arbres amb la  Fundació Plant for The Planet en un bosc arrasat pel foc i s'ha fet altres plantades d'alzines amb alumnes de les escoles Intermunicipal i Sant Josep, que després s´han anat regant i cuidant.

[Informació i fotos: Xavi Xortó]