Publicació 04.09.2019
Filoxera
El foc i la música tornaran a ser protagonistes el 7 i 8 de setembre a la Capital del Cava

L’Associació Festa de la Fil·loxera ja ho té tot a punt per tornar a combatre, com cada 7 i 8 de setembre, la plaga de la fil·loxera. La principal novetat de la 38a edició serà l’estrena d’una música i del seu respectiu ball en la segona aparició que fan el pagesos i la primera dels Set Savis.

A més, aquest any es continuarà apostant per ser més inclusiva i, per aquest motiu, la Comissió de la Festa tornarà a instal·lar dues pantalles gegants a la proximitat de la plaça de l’Església. Una estarà destinada al públic en general, amb una visió general, i s’ubicarà al costat de les escales que donen accés al carrer Església. L’altra, a la plaça dels Pins, està destinada a totes aquelles persones amb mobilitat reduïda, fet que els permetrà viure la Festa d’una forma pròxima i segura al desenvolupament de l’espectacle. Les dues pantalles estan íntegrament finançades per l’Associació Festa de la Fil·loxera i, aquelles persones amb mobilitat reduïda que vulguin accedir a la zona reservada han d’enviar un correu electrònic a festa@festadelafiloxera.cat.

Com cada any, la Festa de la Fil·loxera tornarà a tenir com a protagonistes el foc i la música i servirà per recordar com, a final del segle XIX, els sadurninencs van superar la plaga de la fil·loxera que va arrasar les vinyes del municipi. Cal recordar que una part important del finançament de la Festa prové del marxandatge de l’entitat que, any rere any, compta amb importants novetats.

Nou recorregut i marxandatge

El nou ball de pagesos i Set Savis no és la única novetat del 2019. A partir d’aquest any, els participants de la Festa infantil del 8 al migdia podran gaudir d’un triomf final com els grans. I és que els més petits de la festa gaudiran d’un recorregut circular que començarà i acabarà a la Plaça de l’Església, passant pels carrers Mossèn Fontanilles, Església, Francesc Moragues, Sant Antoni, Plaça de l’Ajuntament, Hospital i, altre cop, Església i Mossèn Fontanilles.

Cal recordar que la botiga de la fil·loxera és una de les principals fonts d’ingressos per finançar la Festa i estarà ubicada el 6, 7 i 8 de setembre a la plaça de l’Ajuntament. Entre les novetats d’aquest 2019 hi ha una reproducció de joguina de la fil·loxera gran, gots reciclables per utilitzar durant les Fires i unes carpetes.

Com a novetat de cada any també hi ha la samarreta. Dissenyada per Sergio Alvarado i Rodriguez, amb el seu disseny s’ha volgut “introduir tots junts els veritables protagonistes de la festa de la fil·loxera. La gent i la fil·loxera representant el triomf final, on s’acaba la festa i comença el triomf del poble”.
D’altra banda, el cartell ha estat obra del jove sadurninenc Carles Canals i Marlès, que ha volgut “plasmar i transmetre de la manera més creativa possible els elements principals de la nostra Festa, des de les fil·loxeretes fins a la fil·loxera gran sortint d’un gran cep amb la gent ballant sota el foc”. A més, també ha incorporat “dues ampolles de cava petant, en símbol de celebració i de victòria per la cura del cep”.

Els actes previs

La Festa de la Fil·loxera va més enllà del 7 i 8 de setembre. Durant aquest passat cap de setmana han tingut lloc tot un conjunt d’activitats dirigides als més petits de la casa, amb la Festa infantil i final dels tallers que es van celebrar el 31 d’agost. Aquell mateix dissabte, a més, prop de 150 persones van participar al Sopar de la Gàrgola, que destina els beneficis a Càritas Sant Sadurní.

La Festa 2.0

L’Associació Festa de la Fil·loxera també aposta per promocionar l’activitat que realitza durant tot l’any. En aquesta línia, des de l’Associació s’impulsa el hastag #festadelafiloxera per tal que s’usi a les xarxes socials.

La Festa de la Fil·loxera compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, la Diputació de Barcelona, Juvé & Camps, Infersa, Recaredo, Sitec Audiovisual, Finques Pardas, Raventós i Blanc, Ca l’Arseni, Gimnàs Estem per Tu, La Llar del Pollastre, Serveis Mèdics Penedès, Esparó Arquitecte, Banjara Studio, Cargo-Trans Montserrat, Anna Gumà - Vainilla Slow Yoga, Deixalles i Transports A. Plazas, Llopart, Electrodomèstics Robles, Vilomara & Associats i Kids&Us, a més de la col·laboració de més de vuitanta establiments.

La Festa en xifres

L’Associació Festa de la Fil·loxera augment, any rere any, el número d’associats que formen part de l’entitat, xifra que actualment ja supera els 1.300. Mostra d’aquesta massa associativa són els prop de 250 nens que participen a la Festa infantil del dia 8 al migdia o les 250 persones que fan possible la Festa de la Fil·loxera que té lloc cada 8 de setembre a la Plaça de l’Església.
A més, durant un dels moments més àlgids de la Festa, el Triomf Final, s’utilitzen 150 ampolles de cava per ruixar a tot el públic assistent a la plaça de l’Església de Sant Sadurní d’Anoia.

Horaris de la Festa

Dissabte 7 de setembre  (23h): Escampada de fil·loxeretes
Diumenge 8 de setembre (12h): Festa de la Fil·loxera infantil
Diumenge 8 de setembre (22h): 38a Festa de la Fil·loxera


[Nota de premsa: Associació Festa de la Fil·loxera]

cartell festa filoxera