Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Poc ennuvolat22ºC-6ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
Publicació 27.03.2019
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
El ple municipal estrena oficialment el sistema de videoacta
ple març
Les sessions es podran seguir a partir d'ara, a més de per Ràdio Sant Sadurní, per streaming gràcies a un nou equip d'enregistrament

Aquest dimarts es va celebrar el ple corporatiu ordinari de l’Ajuntament de Sant Sadurní corresponent al mes de març. Després de fer-lo servir en període de proves a l’anterior ple de febrer, la sessió d’aquesta setmana ja va estrenar oficialment el nou sistema de videoacta, un equipament d’enregistrament digital de les sessions que permet també seguir-les per streaming a través de l’enllaç sessions.santsadurni.cat i que, a més, té la validesa jurídica com a acta administrativa. Així, a partir d’ara, tots aquells que ho desitgin, podran seguir els plens municipal tant des de Ràdio Sant Sadurní, al 107.2 FM i via online des de www.radiosantsadurni.cat, com per video streaming.

A l’inici de la sessió es va aprovar una pròrroga del contracte de la deixalleria municipal, un punt en què els grups van posicionar-se davant la possibilitat de plantejar en el proper mandat un canvi en la gestió del servei. El PSC i el PP van abstenir-se mentre la CUP va votar-hi en contra. Des del govern es va defensar la millora del funcionament i els seus resultats davant algunes discrepàncies de l’oposició sobre el compliment de les condicions del contracte.

També va prosperar el tràmit d’una modificació puntual del POUM a unes parcel.les de La Timba, així com la resolució d’unes sancions per diverses infraccions que fixa l’ordenança reguladora sobre la tinença d’animals.

Plaça Guillem Agulló

Un dels primers moments de fricció de la sessió va arribar amb l’aprovació de la denominació de la futura plaça que se situarà a l’Hort d’en Pitu Fèlix, propera a l’oficina de Correus, com a plaça Guillem Agulló i Salvador, com a homenatge al jove valencià militant antifeixista i independentista que va ser assassinat fa prop de 26 anys a mans d’un ultra. La proposta donava continuïtat a una moció aprovada pel plenari al 2018. El PP va censurar l’interès partidista i també el PSC s’hi va sumar lamentant el trencament del consens de les forces polítiques i va proposar, sense èxit, l’alternativa de donar el nom de Montserrat Rubiralta a la plaça, persona que va tenir un paper molt destacat en l’atenció social i cura de molts veïns del municipi atenent que en el futur es construirà al costat un pis tutelat per a persones amb necessitats especials. Ambdós grups van votar  en contra del punt, mentre la resta de formacions del PDeCAT, ERC, la CUP i ICV van donar-hi suport. La CUP va aprofitar el debat per proposar un debat sobre la revisió del carrerer municipal, per tal de substituir per noms de dones algunes referències del nomenclàtor sadurninenc que “no passen els filtres democràtics”.


També la ratificació del pacte contra la segregació escolar a Catalunya, signat fa pocs dies a la Generalitat i al qual s’hi van adherir més d’un centenar d’Ajuntaments, entre ells el de Sant Sadurní, va provocar una intercanvi de retrets entre la regidora d’Educació, Àngels Canals, i la CUP especialment, que va votar en contra del punt, per l’absència en el pacte dels principals sindicats d’ensenyament i per la  passivitat que, segons la formació cupaire, ha mostrat el govern local durant molt de temps en aquest assumpte, malgrat els avisos recollits en els informes del Síndic de Greuges. El portaveu Jordi Pujol va assenyalar les diferències de percentatges als centres educatius de la vila pel que fa a alumnat estranger o amb necessitats especials i va apuntar a revisar la situació de l’escola concertada a Catalunya.

Canals va detallar les gestions realitzades amb el departament d’Educació de la Generalitat i el seguiment que s’adoptaran per tal de donar compliment a les noves mesures i acords del nou pacte. I va justificar que atorgar en un alt percentatge la primera opció de centre escollit per les famílies genera aquests desequilibris, però va demanar que no se’n fes un ús polític.
També el PSC va recordar els advertiments que ja feia l’any 2016 sobre les dades de segregació que s’assenyalaven a l’informe del Síndic.

El ple també va donar el vist-i-plau a la revisió dels reglaments de règim intern de la Casa dels Avis i del Centre Vilarnau, tot i que en el primer cas els grups de l’oposició van lamentar la manca de participació dels treballadors del servei en l’elaboració del document.

Mocions

Després de donar compte dels acords de govern i decrets d’alcaldia, el plenari va secundar unànimement una moció de suport a l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues per a la concessió de la Creu de Sant Jordi a la Societat Coral El Raïm, entitat que celebra el seu centenari.

El PSC va rebre el suport de tots els grups, amb l’abstenció de la CUP en un text per garantir la continuïtat dels centres especials de treball. La moció, que va recollir alguna esmena dels grups del govern, planteja el compliment dels acords després de l’aprovació de l’augment del salari mínim interprofessional, per tal d’assegurar la viabilitat i continuïtat d’aquests centres per a persones amb discapacitat.
Tot el plenari va acompanyar la darrera moció de la sessió, presentades per la CUP, per tal de desplegar la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, després de l’aixecament del veto dictat pel Tribunal Constitucional. En l’exposició, es va posar especial èmfasi a la capacitat dels Ajuntaments per tal de frenar l’especulació i obligar a la cessió dels habitatges buits que mantenen grans tenidors per a polítiques de lloguer social. El PP i també des del govern es va posar en valor la tasca realitzada per l’Oficina d’Habitatge i ICV va fer recordatori a la moció presentada pel grup a principis d’any en què s’incidia també en donar solucions a la problemàtica de l’habitatge.

Precs i preguntes

A l’apartat de precs i preguntes, el Partit Popular va sol·licitar al govern que preservi la neutralidad a edificis i a l’espai públic amb motiu de la convocatòria de les eleccions d’aquesta primavera.

A consulta d’ICV, el govern va informar que properament realitzarà algunes actuacions de millora de la seguretat i condicionament a la nova pista d’skate instal.lada entre la zona del Pla d’en Mestres i la plaça Lluís Companys. També Iniciativa va recordar diverses demandes en matèria de via pública, com el repintat de places d’aparcament al Passeig de Can Ferrer, o l’arranjament i la millora de la seguretat del pont de la Vilarnau.

La CUP, per la seva banda, va consultar per les dificultats que alguns veïns propietaris de models híbrids han trobat en la tramitació de la bonificació de l’impost de circulació.

A la part final, l’alcalde Josep Maria Ribas i la primera tinent, Maria Rosell, van atendre  algunes consultes formulades pel PSC, en relació als serveis del centre de rehabilitació i les llistes d’espera, la situació dels vestidors del camp de futbol o els contactes que estan tenint amb el sector del cava, que recentment ha viscut una nova mala notícia amb l’ERO anunciat per Codorniu.

Des de l’executiu local es va informar que la convocatòria de la plaça de tècnic de comerç i mercats s’havia desencallat administrativament i confiaven a impulsar-la properament. També es va donar detalls sobre el paper de la Conselleria d’Agricultura per abordar la situació del sector del cava i van confirmar haver mantingut reunions amb l’INCAVI i d’altres institucions i representants vitivinícoles.

Des del consistori es va felicitar al grup de robòtica de l’escola Vedruna El Carme pel seu accés a la final internacional del certamen First Lego League. La sessió de març va concloure després de gairebé 3 hores i mitja de durada.

Àudio del ple

Pujar al principi de la pàgina