Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia
Les sessions s'oferiran a partir d'ara, a més de per Ràdio Sant Sadurní, en vídeo streaming

Aquest dimarts va tenir lloc el ple corporatiu municipal de l’Ajuntament de Sant Sadurní, que va aprovar, entre d’altres, els preus del Casal d’Estiu i també va abordar la celebració del Dia Internacional de la Dona, el proper 8 de març

Durant la sessió es va realitzar una prova pilot de videoacta, un nou sistema d’enregistrament dels plens municipals que permetrà elaborar actes digitals, alhora que possibilitarà a partir d’ara la retransmissió en streaming, així com la recuperació dels vídeos dels plens. En paral.lel a aquesta nova tecnologia, Ràdio Sant Sadurní continuarà oferint l’àudio en directe dels plens, a través del 107.2 de la FM i via online a www.radiosantsadurni.cat

Abans de l’inici del ple es va donar lectura de la Declaració Institucional de suport al 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

El consistori va aprovar amb el suport de tots els grups, el vot en contra de la CUP i l’abstenció del PP, la devolució de l’aval de 90.000 euros a Agromillora, pel compliment del conveni en què se l’exigia l’enderrocament dels més de 8.000 metres d’hivernacles construïts de manera irregular. El portaveu popular va manifestar el seu descontent per com s’havia gestionat la tramitació d’aquest assumpte, mentre la CUP va assenyalar la connivència de l’equip de govern per prolongar en el temps aquesta il·legalitat de l’empresa.

En aquesta primera part del ple es va denegar, amb el vot favorable de totes les formacions i les úniques abstencions de la CUP i el PP, la devolució a l’empresa de la garantia per la instal.lació de la caldera de biomassa a la zona esportiva i que dóna servei també a l’escola Jacint Verdaguer i a l’escola bressol La Fil·loxereta, fins que no s'exhaureixi el contracte.

Amb ampli suport – només s’hi va abstenir la CUP, que va defensar un altre model que aposti més per la mediació i la proximitat -, també es va aprovar la pròrroga per l’any 2019 del complement per ús d’arma de foc de la Policia Local. Des de la resta de l’oposició es va reclamar al govern la necessitat de desencallar la negociació en el procés de valoració dels llocs de treball del personal de l’Ajuntament.

Casal d’Estiu 2019

La sessió de febrer va aprovar també els preus per a la propera edició del Casal d’Estiu, una qüestió que no figurava en el primer ordre del dia. Aquest servei revisa al alça els preus en un 2,5% per tal d’ajustar-los a l’IPC. Però el que realment va generar controvèrsia va ser la petició de la CUP, que va abundar en l’assumpte amb una moció, per sol·licitar que se subvencioni una cinquena setmana de Casal, del 22 al 26 de juliol. Des del govern es va defensar la creació d’una activitat complementària, que s'ha presentat com a Zona 5, per tal d’allargar el calendari del Casal d’Estiu, i van justificar la decisió de no subvencionar aquesta setmana per responsabilitat amb el capítol de despesa i l’equilibri pressupostari.

Iniciativa va posicionar-se en contra, lamentant l’oportunitat que dóna aquest servei d’introduir conceptes de progressivitat en les taxes i que només es bonifiqués a les famílies si hi ha més germans, i no per d’altres consideracions de caire més social o econòmica. El PSC, que s’hi abstenir, també va qüestionar els arguments del govern per no subvencionar la cinquena setmana.

La CUP, durant la presentació de la moció, aprovada per tots els grups de l’oposició però desestimada per la majoria del govern, va justificar la seva petició en la demanda i les valoracions formulades pels pares i mares en la passada edició del Casal. La regidora de Joventut, Montse Medall, va defensar la qualitat del Casal i la decisió de mantenir el pressupost. Va assegurar que les dades de l’enquesta de satisfacció s’havien malinterpretat i va acusar la CUP de pressionar el personal del servei municipal per aconseguir els resultats de les enquestes, un comentari que va rebre una indignada reprovació del portaveu de la CUP.

Durant la fase del ple en què es va donar compte dels decrets d’alcaldia i acords de la junta de govern, el PSC va consultar sobre diverses qüestions, com l’adhesió al pacte contra la segregació escolar, la composició del jurat que participarà al concurs d’idees per al nou projecte museogràfic del CIC Fassina, la nova àrea d’autocaravanes i les obres al Passatge Santa Eulàlia que se sufragaran amb les contribucions especials dels veïns.

Mocions

A més de la proposta de la CUP en relació a subvencionar la cinquena setmana del Casal d’Avis, al torn de mocions el PSC va plantejar la posada en marxa d’un servei de neteja de pintades i grafitis a espais no autoritzats de les façanes i edificis. La moció es va desestimar amb els vots en contra dels dos grups de govern, que van oposar-se a destinar recursos sobre espais de propietat privada, i l’abstenció de la CUP i ICV, qui va reclamar més esforços en fer pedagogia i campanyes contra l’incivisme en lloc d’amagar-lo.

Tot i la lectura del manifest a l’inici de la sessió, la CUP va mantenir la seva moció d’adhesió a la vaga feminista i la reivindicació de la remunicipalització dels serveis socials, sanitaris, d’atenció a la dona i la infància, una qüestió aquesta darrera que va fer posicionar en contra els dos socis de govern i va motivar l’abstenció del PP.

En la darrera de les mocions, el plenari sí va assolir la unanimitat en l’aprovació del text presentat per ERC per reclamar solucions als greuges ferroviaris i les deficiències en les línies de Rodalies.

Precs i preguntes

A l’apartat de precs i preguntes, el PP va consultar sobre la licitació de les pistes de tennis i també per la neteja als polígons industrials Can Ferrer I i II o a la plaça dels Gotims, així com els problemes d’il·luminació a la Rambla Generalitat.


També ICV es va referir als problemes de llum del pont del barri Vilarnau, que ja s’han arranjat, mentre la CUP va reclamar l’informe sobre la proposta de municipalitzar la gestió de les zones blaves.

Des del PSC, es van sol·licitar també algunes demandes de millora a la via pública. Es va fer esment a la brillant participació dels equips de robòtica de l’escola Vedruna El Carme al certamen català de la First Lego League i l’accés a la final estatal d’aquesta competició escolar. I es va consultar per la possibilitat que el govern estigués plantejant-se externalitzar el servei de l’escola de música municipal, una opció que va descartar de ple l’executiu local.

La sessió va concloure passada la mitjanit, després de més de quatre hores i mitja de ple.

ÀUDIO PLE MUNICIPAL

PUBLICAT EL 27.02.2019