Ràdio Sant Sadurní

AVUI: Cobert amb tormenta i pluja escasa 17ºC|8ºC
Facebook Twitter Instagram Youtube

BUTLLETÍ

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ ELECTRÒNIC

Dona't d'alta facilitant-nos el teu correu electrònic i setmanalment rebràs l'agenda d'activitats i les notícies més destacades de la setmana

Notícies
Balanç premsa 1
Balanç de l'any en la trobada anual amb la premsa
La setmana vinent es signarà la compra de Can Guineu i començar a treballar en el procés participatiu per definir-ne els usos

Aquest divendres el govern de l’Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia ha celebrat la tradicional trobada de final d’any amb els periodistes dels mitjans de comunicació comarcals, en què s'ha fet un repàs de les principals accions dutes a terme durant l'any 2018 i s'ha explicat alguns dels principals projectes de cara a l’any vinent, any de final de mandat atès que el 26 de maig hi ha eleccions municipals.

La trobada s’ha celebrat al Centre Cultural i l'han encapçalada l'alcalde, Josep Maria Ribas, i la primera tinent d'alcalde, Maria Rosell, en nom de la resta de regidores i regidors del govern.

Josep Maria Ribas ha fet un resum dels projectes prioritaris per al 2018 i ha començat recordant que l'any 2019 serà any d'eleccions municipals "les quals suposaran canvis a l’Ajuntament".

Ha explicat que la setmana vinent es signarà l’adquisició de Can Guineu per part de l’Ajuntament, per import de 300.000 euros, i es començarà a treballar en el procés participatiu per definir-ne els usos. El cost d’arranjament de l’edifici oscil·la entre els 2 milions i els 2.300.000 euros i ja s’està buscant finançament.

També ha destacat que les obres de la pista multiús estan en procés de licitació i que aquesta obra, que supera els 2 milions d’euros d’inversió, es podrà fer per fases, "sempre que la part que s’executi en cada fase sigui practicable; això significa que si la primera fase és la construcció de la pista coberta, aquesta s’ha de poder utilitzar abans de començar altres fases com la construcció de vestuaris, aparcament o altres parts de l’obra» ha dit Ribas.

Ribas ha destacat la construcció enguany de dues rotondes vitals pel municipi, la ubicada davant del cementiri i la de la carretera de Gelida, que malgrat no ser finançades amb pressupost municipal s’han pogut dur a terme gràcies a la tasca realitzada des del consistori. També ha parlat de les gestions que s’estan fent per aconseguir arranjar i pacificar la circulació de la zona davant de l’estació de Renfe.

L’alcalde també ha posat èmfasi en la compra del que serà el pis tutelat, que actualment s’està construint, i que el proper mandat ja podrà acollir unes 8 persones amb necessitats especials amb monitoratge. Així com que s’està executant les obres de construcció de la pista d’skate, que estarà operativa a principis d’any i que s’ha endarrerit a causa de la millora i increment del cost del projecte inicial; la pista, impulsada per la regidoria de Joventut, té un cost de 80.000 euros i s’ha treballant com a procés participatiu amb els joves skaters del municipi. Parlant de Joventut, també s’ha explicat que es treballa per poder vehicular la demanda d’allargar a cinc setmanes el Casal d’Estiu municipal.

Ribas ha afirmat que resten com a temes pendents l’adquisició de la Caserna de la Guàrdia Civil -atès que l’Ajuntament es manté ferm en la voluntat del retorn de l’edifici al municipi sense cost-; la construcció de la depuradora de Can Catassús, que ja està en mans de l’ACA i la Mancomunitat Penedès-Garraf; i la reforma del Cementiri de Monistrol, que continua pendent de resolució de les negociacions amb el propietari del terreny. Així com també s’està negociant amb els veïns les contribucions especials per asfaltar el Passatge Santa Eulàlia, l’únic carrer del poble que resta per urbanitzar.

Comiat de Maria Rosell

La primera tinent d'Alcalde, Maria Rosell, ha explicat que després de 20 anys al servei de Sant Sadurní com a regidora i com a alcaldessa finalitzarà la seva tasca al consistori, contenta de tot el que ha pogut aportar durant aquests anys “estic molt contenta i agraïda de tots els anys que he estat aquí, ara la família mereix tornar-me a tenir”.

S'ha mostrat molt satisfeta del fet que el servei d'Acció Social, que va ajudar a construir quan n'era regidora, tingui aviat un espai adequat a les necessitats del servei, a l'edifici on hi havia l'antiga biblioteca: "allà es podrà treballar més còmodament i amb la intimitat necessària tant pels usuaris com per les persones que els atenen". La reforma d’aquest espai té un cost elevat, de 500 mil euros, ha dit Ribas, ja que «fa falta una important reforma de l’estructura de l’edifici per convertir un espai pensat per ser col·lectiu, com la Biblioteca, a un edifici amb espais individuals».

Pel que fa a Turisme, la regidora ha valorat molt positivament l'experiència del Cavamarket, que just aquest desembre ha viscut la seva versió d'hivern amb molt bons resultats i ha explicat que de cara a l'any s’avançarà al maig la data del Cavamarket d'estiu, perquè sigui una fira més còmoda i no faci tanta calor, per millorar la comoditat de la fira. També s’està treballant en un estudi per dinamitzar el mercat municipal, que es podrà començar a aplicar de cara a l’any vinent.

Durant el 2018 s’ha continuat treballant en la senyalització viària, per instal·lar el 2019 la senyalització rodada; s'està començant a construir l'àrea d'autocaravanes, que s’ubicarà a la zona dels Habitatges Vilarnau; i com ha explicat la regidora «després de tres anys s'ha pogut portar a terme el mecenatge de les rotondes municipals i continuarem treballant en a col·locació d'elements al·legòrics del cava, tot amb l'objectiu d'embellir el municipi i fer-lo un destí turístic atractiu i còmode».

Pel que fa a la Promoció Econòmica i Ocupació, es continuarà apostant pels plans d’ocupació que donen feina a persones en situació d’atur i en els quals, en els darrers sis anys s’hi ha invertit més d’1 milió d’euros, finançats amb subvencions de Diputació de Barcelona.
La regidora de Promoció Econòmica i ocupació, Maria Rosell, ha afegit que l’any 2019 es continuarà treballant en els projectes iniciats aquest 2018, com les subvencions a autònoms que inicien una empresa a Sant Sadurní; als emprenedors que contractin persones en atur o els programes Ockupa’t, PFI d’auxiliar de vendes o el Programa Forma’t i Treballa, que enguany ha aconseguit que 10 dels 14 participants trobessin feina. Durant el 2019 aquest projecte es tirarà endavant vinculat al Projecte Penedès Nord. També durant el 2019 es durà a terme un estudi per a la creació d’una empresa social consistent en un viver de plantes, per fomentar la inserció laboral de persones amb discapacitat o risc d’exclusió social.

En l’àmbit de la Participació Ciutadana Ribas ha recordat que el 2018 ha estat el primer any en què l’Ajuntament ha apostat per uns pressupostos participatius, iniciativa que tindrà continuïtat de cara el 2019; també ha explicat, en l’àmbit de Medi Ambient, la continu aposta pel Camí del Riu, per la recollida selectiva i les energies renovables, que fan de Sant Sadurní un dels municipis pioners i més ben situats en la cursa cap a la sostenibilitat. En aquest sentit, Ribas ha recordat que en l’àmbit de la mobilitat sostenible, entre altres mesures, enguany s’ha inaugurat el punt de recàrrega de vehicles elèctrics i s’ha posat en marxa un vehicle elèctric de lloguer per a la ciutadania.
El nou pla de Mobilitat, que proposa mesures per la millora de la via publica i els edificis municipals valorades en 17 milions d’euros, ja s’ha començat a desenvolupar, amb accions com la modificació  de la forma d’aparcament d’algunes zones per fer-les més segures la modificació de l’amplada de diverses voreres del municipi, com les del carrer Sant Pere, Provença o Montardit. L’alcalde també ha anunciat que el mes de febrer de l’any vinent començarà una nova campanya de reasfaltats dels carrers més malmesos del municipi, pressupostada en 180 mil euros.

El cava de l’Ajuntament

L’alcalde també ha aprofitat l’ocasió per presentar el nou cava oferirà l’Ajuntament a partir d’ara en els actes oficials. Es tracta d’un cava elaborat per l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rosell i Domènech. Com ha explicat l’alcalde, es tracta de continuar apostant per la tasca que es realitza des de l’escola, referent del territori, i una forma de donar-la a conèixer a l’exterior. L’etiqueta del cava l’ha dissenyat en exclusiva el pintor Francesc Guilera.

Altres temes

Durant el balanç s’ha recordat que l’Ajuntament continua apostant per l’Esport i que el dia 20 de desembre es celebrarà la 5a edició de la Festa de l’esport i s’ha explicat les obres de manteniment i millores que s’estan duent a terme al complex aquàtic, que poden finalitzar totalment el mes de febrer.

S’ha explicat que des d’Educació, i a partir d’una proposta dels centres educatius de la vila amb qui s’està treballant coordinadament, l’any vinent es dotarà les escoles d’un educador/a per als alumnes amb necessitats especials, per tal de reforçar la feina dels professionals que ja treballen a les escoles.

Pel que fa a la Casa dels Avis, s’ha incrementat el nombre de places públiques respecte a anys anteriors i s’ha dut a terme un seguit de millores a l’equipament, com el tancament perimetral del pati per incrementar la seguretat i fer més amable la vida de les persones que hi resideixen i dels seus familiars.

En relació al Centre Cultural, està en procés de licitació l’obra per construir el que serà l’arxiu municipal i l’Escola d’Adults, que costarà 650mil euros. Ribas ha destacat que en l’àmbit de la Cultura Sant Sadurní ha anat proposant nous cicles de teatre i cinema i que al ple d’aquest mes de desembre s’hi portarà a aprovació el Pla d’Acció Cultural.

Continua disminuint l’endeutament

Josep Maria Ribas ha volgut acabar posant en valor que ha disminuït de nou la ràtio d’endeutament de l’Ajuntament, que actualment està en el 17,89% (l’any 2018 estava el 24%), i més si es té en compte que el límit d’endeutament permès és del 75%: «Estic molt satisfet de deixar un Ajuntament amb una bona salut econòmica».

I ha fet un repàs simpàtic a la seva tasca com a alcalde durant el 2018, perquè diu que l’ha sorprès en repassar-ho: «He rebut 298 visites de ciutadans i ciutadanes; he participat a 51 esdeveniments fora del municipi i 198 a Sant Sadurní; he casat a 5 parelles i hem tingut 15 reunions amb altres administracions, a banda de totes les reunions internes i de les que fem quan caminem pel carrer».

Els i les periodistes dels mitjans comarcals han acabat la jornada conversant amb els representants del govern sadurninenc.

Balanç premsa 2

Pots escoltar l'àudio a Ràdio Sant Sadurní

PUBLICAT EL 14.12.2018
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic