Sant Sadurní d'Anoia - Capital del cava

AVUI: Poc ennuvolat 29ºC|14ºC
Facebook Twitter Instagram Youtube
BUTLLETÍ

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ ELECTRÒNIC

Dona't d'alta facilitant-nos el teu correu electrònic i setmanalment rebràs l'agenda d'activitats i les notícies més destacades de la setmana

Notícies
Ple municipal octubre
El govern torna a aprovar en solitari el pressupost municipal
L'oposició també es desmarca de la proposta d'ordenances fiscals de l'executiu local

Aquest dimarts es va celebrar una maratonià ple municipal que es va acostar gairebé a les sis hores de durada i que portava a l’ordre del dia l’aprovació a la vegada de les ordenances fiscals i el pressupost municipal per l’any 2019, una circumstància atípica i que ha de permetre l’Ajuntament aplicar ja des de l’1 de gener el nou pressupost.

Ambdós assumptes només van comptar amb els vots favorables del govern amb majoria del PDeCAT i ERC, mentre que l’oposició en bloc va votar-hi en contra, tal i com va fer ja amb el pressupost del 2018.

A l’inici de la sessió el plenari va donar suport a la modificació de l’ordenança de civisme que regula el consum de begudes, estupefaents i drogues a la via pública, per tal de regular amb més eficàcia la venda i subministrament de begudes alcohòliques per part de certs establiments en horari nocturn. També va prosperar l’aprovació d’una modificació puntual del planejament al sector de Freixenet, tot i que amb l’abstenció de la CUP i el vot contrari del PSC. I va rebre llum verda, amb el vot en contra del PP i l’abstenció de la CUP i ICV, un ajustament comptable per compensar l’augment imprevist en el cost de la recollida de la brossa, que es gestiona conjuntament amb la Mancomunitat, per una quantitat d’una mica més de 44.000 euros.

El plenari va donar sortida a una antiga reivindicació del cos de la Policia Local i va aprovar, amb l’abstenció de la CUP, un complement per l’ús d’arma de foc.

Més d’un milió d’inversió en un pis tutelat, l’antiga biblioteca i el Centre Cultural

A banda de les ordenances i el pressupost, l’ordre del dia també va incloure una important modificació de crèdit que incorpora una notable partida d’inversió d’1.165.000 euros, amb què s’adquirirà un pis tutelat per a persones amb necessitats especials, les obres de remodelació de l’antiga biblioteca, que acolliran les noves dependències del departament d’Acció Social, i una injecció per a la segona fase constructiva del Centre Cultural per tal d’habilitar el nou Arxiu municipal i l’escola d’adults. Els grups de l’oposició van sol·licitar separar la votació, d’una banda el pis tutelat, que va obtenir el suport unànime del consistori, a excepció del PP, que s’hi va abstenir, i per una altre banda la reforma de l’antiga biblioteca i les obres al Centre Cultural, que va registrar el vot desfavorable de tots els grups de l’oposició.

Revisió a l’alça de l’IBI i l’IAE

L’IBI es revisarà amb un augment del 2,2%, ajustant-lo a l’increment de l’IPC català del mes d’agost, mentre l’Impost d’Activitats Econòmiques s’incrementarà un 6%, una pujada que respon a la millora de la situació econòmica i al fet que es mantenia congelat des de l’any 2014. D’altres taxes i preus públics incorporen petits canvis en el redactat, a banda de lleugeres novetats com la bonificació del 20% a l’Escola de Música per a famílies monoparentals, o la revisió de preus als serveis de la piscina que ja es va iniciar l’any passat per tal d’adequar-los al nivell dels equipaments de municipis del voltant.

Tots els grups de l’oposició van coincidir a lamentar el poc temps i espai per al debat i la confrontació d’idees per analitzar la propostes d’ordenances i el pressupost. El Partit Popular va reclamar una bonificació a la taxa d’escombraries que premiï els veïns que fan positivament la recollida de la brossa, i va trobar a faltar gestos impositius per promocionar l’ocupació, la promoció econòmica i el turisme a través de les taxes. Des d’ICV i la CUP es va tornar a insistir en l’absència de voluntat del govern per abordar un model de tarifació social i de progressió fiscal. També van criticar l’ús de bonificacions com a única via per atendre la diversitat, en lloc d’apostar per una fiscalitat més justa en què paguin més qui més tenen. La CUP va reconèixer l’augment en l’impost d’activitat per a les grans empreses, però va recordar que ja es podria haver implementat a l’inici del mandat per tal d’obtenir més ingressos per l’Ajuntament que podrien haver revertit en millores dels serveis als ciutadans. També el PSC va expressar la seva decepció per la rigidesa del govern i manca de complicitat per arribar a acords amb la resta de forces

Pressupost 2019

El pressupost municipal per l’any 2019 de l’Ajuntament de Sant Sadurní ascendirà a 14.670.277 euros, que se situa en xifres de l’any 2017, ja que al 2018 els comptes municipals de l’exercici van superar la barrera dels 15 milions per la injecció de subvencions extraordinàries procedents de les Meses de Concertació.

Des del govern es va explicar que l’increment d’ingressos per impostos directes, com l’IBI i l’IAE principalment, cobrirà l’augment del capítol 1 de personal com a conseqüència de la revisió de sous dels empleats públics que fixa la Llei General de Pressupostos de l’Estat i la propera relació de llocs de treball; i tindrà una compensació en l’augment del capítol dedicat a béns i serveis. També es va assenyalar que, tot i que s’ha previst una partida d’inversions de 175.000 euros, aquesta xifra es veurà ampliada quan es faci el tancament de l’exercici 2018 i es pugui fer ús del romanent. Algunes de les millores que es preveuen dur a terme es destinaran als equipaments municipals, com la reparació de l’ascensor de l’escola Jacint Verdaguer, l’aire condicionat a l’escola bressol La Fil.loxereta, nous sistemes d’accés a l’Índex i Can Mas de la Riera, nova maquinària pel gimnàs de la zona esportiva, millores elèctriques i acústiques a l’escola de música, senyalització, així com una injecció de 60.000 euros per l’arranjament de la via pública.

El Partit Popular va recordar al govern que no ha fet públic el seu pla de govern en aquest mandat i els va recriminar que no tenen cap model de poble definit i que es mouen amb improvisació. Va apuntar mancances en un pressupost que va qualificar de “gris” i va demanar solucions al mercat municipal, els equipaments esportius, i en àrees com via pública, promoció econòmica i turística, d’acció social.

ICV va tornar a reclamar solucions als problemes endèmics de la vila i completar les inversions als equipaments, en un pressupost que van titllat de continuista i amb pocs canvis. També la CUP es va referir a la manca de debat sobre el model de poble i quines són les intencions en relació als equipaments i espais municipals. Va apuntar que la proposta del govern era buida de qualsevol contingut polític.

El PSC, per la seva banda, va mostrar el seu malestar per la manca de transparència de l’executiu local i la seva incapacitat per treballar amb visió de futur. També va acusar els dos socis de govern d’enredar-se en discussions internes i oblidar els debats importants que té la vila sobre la taula, com el futur del sector del cava, o establir un criteri i planificació en les inversions.

Conveni amb Agromillora

Les al·legacions presentades per la CUP al conveni entre l’Ajuntament i Agromillora en relació a la irregularitat urbanística comesa per l’empresa va motivar la revisió de l’acord i una nova proposta debatuda al ple. El punt de l’ordre del dia plantejava la  votació conjunta de l’estimació parcial de les al·legacions i l’addenda, que revisa com a data màxima per a l’enderrocament i restitució de la zona afectada el primer trimestre de 2019 i que els avals bancaris no es cancel·laran fins a completar el programa de restauració voluntària que ha de dur a terme l’empresa.

El fet que no es votés separadament l’estimació de les al·legacions i el nou conveni va portar que la CUP votés en sentit negatiu i el PP s’abstingués.

Can Guineu

L’adquisició de la casa pairal  de Can Guineu va tornar a ser objecte de debat al ple municipal, en aquesta ocasió a través d’una moció del PSC que demanava la celebració d’un procés participatiu i d’una consulta per determinar si l’Ajuntament ha de comprar o no l’immoble, amb l’argument que aquesta proposta no formava part de cap programa electoral. Durant l’exposició també es va consultar a la secretària municipal si l’alcalde i un regidor d’ERC, vinculats professionalment a una de les caves propietàries de la casa, hauria de motivar la seva abstenció en la votació.

Des del govern es va recordar que per acord de Junta de Govern del passat 3 de setembre es va aprovar, amb l’abstenció de l’alcalde, l’adquisició de Can Guineu i que ara s’està pendent de concretar en els propers dies la signatura de l’operació. La moció es va desestimar amb el vot contrari dels partits del govern, mentre l’oposició va votar-hi a favor.

El ple va concloure passada la una de la matinada després d’un fugaç torn de precs i preguntes.

ÀUDIO

PUBLICAT EL 31.10.2018
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònic