Publicació 09.07.2018
cotxe vigilància forestal
Entra en funcionament una xarxa de 19 càmeres de videovigilància per detectar columnes de fum i possibles focs

Aquest mes juliol les ADF Penedès-Garraf han posat en marxa la campanya d'incendis forestals, una mica més tard de l'habitual gràcies a les pluges i a les temperatures del mes de juny. Com cada any les ADF tenen muntat el dispositiu de vigilància i campanyes de sensibilització destinades a la ciutadania davant del risc d'incendi forestal, a banda de les accions preventives continuades que es duen a terme en les zones més vulnerables al foc.

Enguany també s'ha posat en marxa la xarxa de càmeres de videovigilància contra els incendis forestals, un dispositiu impulsat per la Federació d´Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès-Garraf amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Mancomunitat Penedès-Garraf. El dispositiu, integrat per 19 càmeres, permetrà detectar més ràpidament els incendis forestals i agilitar les tasques d´intervenció i extinció, en cas que siguin necessàries.

Les càmeres s´han instal·lat a punts estratègics del territori, que s´han escollit tenint en compte un seguit de criteris tècnics i tecnològics, com permetre una visió panoràmica del conjunt de les comarques de l´Alt Penedès i el Garraf; disposar de senyal d'Internet, que facilita de manera gratuïta l´empresa col·laboradora del projecte Wifi Penedès; i també disposar d'alimentació elèctrica, que assumeixen els diferents ajuntaments on s´ubiquen les càmeres.

Els aparells instal·lats estan dotats de visió nocturna i de sensors de variació d'imatge, que permeten detectar possibles columnes de fum des de la distància. Així, mitjançant un programa específic de gestió, es detecten les variacions en la imatge i s´emet un senyal d'alerta.

Així mateix, les càmeres situades en els punts més elevats, compten amb un sistema motoritzat que permet un moviment de 360 graus de rotació, facilitant una visió panoràmica, que fa possible també ajustar la visió cap a la zona que es vol observar amb més detall.

Les càmeres transmeten, per Wifi i en temps real, les imatges captades al centre de control de la Federació d´ADF, ubicat a Vilafranca del Penedès, com també al centre de control de Bombers de la Regió Metropolitana Sud, ubicat a Sant Boi de Llobregat. Les imatges també arriben a l´Oficina de Prevenció d´Incendis de la Diputació de Barcelona. En cas necessari, a més, les imatges emeses per les càmeres es poden visualitzar des de qualsevol dispositiu mòbil, ja que són útils tan per detectar columnes de fum, com per aportar informació sobre la seva evolució durant els treballs d'extinció de l´incendi.

Des de la Federació d´ADF del Penedès i el Garraf, que agrupa la totalitat de les 28 ADF de les comarques de l´Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, no es descarta que els propers anys es pugui ampliar la cobertura, tant per arribar a territoris veïns com per millorar la precisió dels detalls de visió.