Publicació 29.03.2018
Ple març 2018
La sessió va finalitzar amb tensos retrets entre alguns dels grups per la situació a Catalunya i els polítics catalans empresonats. La regidora d'ICV, Mati Hernando, renuncia al càrrec

Aquest dimarts es va celebrar el ple corporatiu de l’Ajuntament de Sant Sadurní, una sessió que va comptar amb un dens debat polític i que en la seva part final va tenir moments de tensió entre algunes formacions davant la situació al país i l’empresonament de polítics catalans.  

La sessió va iniciar-se amb dues declaracions institucionals, en defensa d’un sistema públic de pensions per una banda i per a la defensa de l’escola catalana i el model d’immersió lingüística.

També es va resoldre l’aprovació del pla estratègic de subvencions, només amb els vots del govern del PDeCAT i ERC. L’oposició, que es va abstenir, va valorar positivament l’intent d’impulsar una eina de planificació i transparència en la concessió d’ajuts a entitats i organitzacions , però van coincidir en la queixa per la manca d’estratègies i objectius de l’executiu local.

L’apartat de mocions va iniciar-se amb una proposta del PSC que reincidia en garantir el sistema públic de pensions amb un model que garanteixi una major capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats. La iniciativa es va desestimar amb els vots en contra dels grups del govern, que van remetre’s a la declaració institucional, a més del PP, que va reclamar solucions i un debat honest amb la ciutadania sobre el futur de les pensions. La resta de grups van posar l’èmfasi en la necessitat de lluitar contra un escenari de pensions privatitzades.

Totes les formacions van donar suport unànime a la moció de ICV sobre el dret a morir dignament.  I també va trobar el recolzament majoritari, només el vot contrari del PP, la moció d’ERC i la CUP per retre homenatge a la memòria de Guillem Agulló, jove valencià i militant de moviments independentistes que va morir assassinat fa 25 anys a mans d’un grup d’extrema dreta.

Gestió directa de les zones blaves

Una de les qüestions d’àmbit més local, una moció de la CUP sobre la gestió directa de les zones blaves d’aparcament, va comptar amb la unanimitat de tots els grups. Les formacions van acordar analitzar la gestió de l’empresa que realitza el servei, i sol·licitar també un estudi de l’AMTU (Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà) per tal d’avaluar la possible gestió directa del servei un cop finalitzi la concessió, l’any vinent.

El govern, amb el seu vot en contra, va tombar la moció del PSC per la implementació de la renda garantida de ciutadania, oposant-se a una proposta en què es defensava que l’aplicació de l’article 155 no tenia un impacte directe en la gestió dels recursos per part de la Generalitat.

El tram final el ple va viure alguns moments de tensió com a conseqüència del debat de la moció per sol·licitar l’excarceració dels polítics catalans o, si no fos el cas, el seu apropament a centres penitenciaris del país.

El PP i el PSC van lamentar la manca d’empatia de la resta de grups davant els darrers episodis, com els desperfectes causats a la porta del local socialista o les acusacions de persecució sobre els representants del Partit Popular local. L’Alcalde Josep Maria Ribas va lamentar públicament els actes vandàlics.

Per la seva banda, la majoria de formacions van ser molt crítiques especialment amb el torn de paraula del portaveu popular. Fins i tot algunes intervencions van portar a que la regidora de la CUP i el grup socialista abandonessin el plenari abans de la votació de la moció, molt molestos pels comentaris del PP i la CUP. Finalment la moció va prosperar amb el vot favorable de tots els regidors presents en aquell moment al plenari - PDeCAT, ERC, ICV i 1 de la CUP -, a excepció del Partit Popular que va votar-hi en contra.

De manera unànime es va donar suport a una moció d’urgència d’adhesió a la proposta de concessió de la Creu de Sant Jordi al Secretariat de federacions de les Associacions de Defensa Forestal a Catalunya.

La sessió es va prolongar fins gairebé la mitjanit, després de més de quatre hores de debat, amb la renúncia al càrrec de la regidora d’ICV, Mati Hernando, càrrec que ostentava des de l’inici del mandat, i la resposta a una pregunta del mateix grup d’Iniciativa en relació a la relació financera de l’empresa SUMAR, que s’encarrega de la gestió de la Casa dels Avis.

Podeu recuperar l'àudio de la sessió al següent enllaç: