Publicació 09.11.2017
aula de salut
L'objectiu és proporcionar eines i habilitats a les persones cuidadores per millorar la seva qualitat de vida i de la persona dependent

El Centre d'Atenció Primària de Salut de Sant Sadurní i el Departament d'Acció Social de l'Ajuntament han impulsat un programa formatiu per a cuidadors i cuidadores, familiars i persones que atenen de manera continuada a d'altres persones en situació de dependència, convisquin amb ella o no, amb les quals estan vinculades afectivament, i que rebin o no la prestació de cuidador/a no professional. El projecte l'han presentat totes les persones de l'àmbit social i sanitari encarregades de tirar-lo endavant, amb la regidora d'Acció Social, Àngels Canals, al capdavant i és un projecte conjunt entre les professionals del Servei d'Atenció Primària de Salut de Sant Sadurní d'Anoia i el Departament d'Acció Social de l'Ajuntament.

La responsabilitat de tenir cura d’una persona dependent pot ocasionar esgotament i desgast físic o emocional més o menys continuat. Per aquesta raó es fa molt necessari que aquesta persona cuidadora no professional mantingui el seu equilibri personal i rebi suport tècnic per desenvolupar la seva tasca en les millors condicions possibles.

Mitjançant el projecte Aula de Salut, els professionals que treballen a Sant Sadurní en l’àmbit social i sanitari i que intervenen de forma conjunta i coordinada en la cura de les persones dependents i els seus cuidadors, uneixen esforços, recursos, formals i informals per treballar de manera interdisciplinar i coordinada. Des de Salut i Serveis Socials es convidarà a aquests tallers aquelles persones que es trobin en les situacions descrites.

L’objectiu és proporcionar a la persona cuidadora les habilitats necessàries per millorar la qualitat de vida de la persona dependent i facilitar-li eines, orientació i assessorament que li permetin viure positivament l’experiència de cuidar.

A partir d’aquí s’impulsaran diverses sessions formatives a cuidadors de persones grans o amb situació de dependència, que requereixen de suport i/o atenció per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària. L’Aula de Salut es prolongarà durant un trimestre i les trobades es realitzaran de manera setmanal al CAP de Sant Sadurní. En aquestes sessions es rebrà formació i assessorament en àmbit com la psicologia, mèdic, infermeria, nutrició, fisioteràpia, treball social o legislació.

Aquest cicle formatiu i d’assessorament va iniciar-se a mitjans d’octubre i compta amb una quinzena de persones cuidadores participants. Es reuneixen els dimecres al matí al CAP. Aquelles persones al càrrec d’una persona dependent interessades en l’Aula de Debat poden adreçar-se al departament d’Acció Social o bé a la infermera de gestió de casos, al CAP.

Centre d'Atenció Primària - c/ Gelida 40-42. Tel. 938183052

Acció Social - c/ Hospital, 11 - Tel. 938913029