La sala d’actes del Casal d’Entitats va acollir aquest dimarts al vespre un Debat de l’Estat General de la Vila que va evidenciar les discrepàncies entre govern i oposició, a la vegada que va permetre escoltar la veu de la ciutadania, que va formular un total de dotze preguntes. Aquesta sessió extraordinària del ple municipal, que Sant Sadurní convocava per quarta vegada, va estar marcada per l’actitud inadequada d’una persona del públic amb problemes de salut mental. Malgrat la paciència que van tenir tant els membres del consistori com la resta dels nombrosos assistents al Debat, finalment es va fer necessària la presència de la Policia Local, que va desallotjar aquesta persona i, posteriorment, per prescripció mèdica, va traslladar-la a un centre psiquiàtric.

Les preguntes de la ciutadania

Van ser 7 els ciutadans que van presentar preguntes per escrit al Debat de l’Estat General de la Vila, acollint-se al que estableix el Reglament de Participació Ciutadana, per bé que algun d’ells va formular-ne més d’una i per això, en total, el consistori en va haver de respondre dotze. Benita Cambronero va explicar que s’havia trencat el genoll en l’aparcament públic que hi ha al davant de l’Esclat, va mostrar diverses fotografies i va demanar-ne responsabilitats perquè, segons ella, hi ha unes deficiències en aquest espai que s’haurien d’arranjar. Aquesta mateixa ciutadana va demanar una parada del bus urbà al davant del Casal d’Avis de Caixa Penedès, i també va demanar unes millores a les voreres del carrer Gelida. Per la seva banda, Joan Pes va presentar tres preguntes. La primera estava centrada en la venda de droga i, concretament, s’interessava per les actuacions de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra contra la venda de droga a la població. Aquest mateix ciutadà va fer una pregunta relacionada amb el Síndic de Greuges. Joan Pes mostrava el seu desacord amb l’opció escollida per l’Ajuntament d’optar per un conveni amb el Síndic de Greuges de Catalunya, i afirmava que era més ràpid i confidencial dirigir-se directament a Barcelona. Finalment, Pes va preguntar per què encara no s’havia creat el Consell de la Vila previst en el Reglament de Participació Ciutadana. Un altre veí de Sant Sadurní, Antoni Cruces, va preguntar a tots els grups municipals sobre la cessió de finques públiques a empreses privades, referint-se concretament a la possible ubicació d’un camp de pich & putt a Can Mas de la Riera. PSC, ERC i AMI es van mostrar en contra de cedir espais públics a empreses privades, mentre CiU i PP –que va respondre per escrit perquè la regidora no va poder assistir al ple- van dir que només ho farien si suposés un gran benefici per a la vila. També va ser presentada una pregunta d’un veí anònim que mostrava el seu descontentament per la despesa excessiva de calefacció que, al seu entendre, fa l’Ajuntament, i es va interessar per les mesures d’estalvi energètic proposades pel regidor de Medi Ambient. Una altra pregunta, en aquest cas formulada per Remei Casanovas, demanava més sensibilitat a l’Ajuntament en el tema de parcs i jardins. Rafael Jariod va presentar tres preguntes relacionades amb la Casa dels Avis. Una d’elles feia referència a la informació que es dóna a les famílies sobre els residents, una segona pregunta era sobre la manca d’un conserge i la tercera sobre la formació que es demana a les treballadores/s de la Casa dels Avis. Jordi Esteve va formular la darrera pregunta del Debat i, concretament, demanava els terminis en els quals es preveu arranjar els vestidors i posar gespa artificial al camp de futbol. L’equip de govern va donar resposta a totes les preguntes, i algunes també van rebre resposta dels grups de l’oposició.

Dues visions ben diferents

La primera part del Debat sobre l’Estat de la Vila van ser les intervencions dels portaveus de quatre dels cinc partits del consistori, ja que Dolors Montserrat, la regidora del PP, va comunicar per carta a l’alcalde que no hi podia assistir perquè tenia una votació important a la mateixa hora al Congrés dels Diputats. Mentre els portaveus del PSC, Salvador Domènech, i ERC, Albert Prat, es van mostrar molt crítics amb l’actuació del govern, els portaveus dels dos grups que governen la vila, CiU i AMI, Maria Rosell i Isidor Rando respectivament, van fer un repàs exhaustiu a les actuacions que s’han fet durant gairebé un any i mig, a més de les que hi ha previst per al futur. A Joan Amat li va correspondre obrir i tancar el Debat. 

Albert Prat va lamentar que els dos darrers anys no s’hagués celebrat el Debat de l’Estat de la Vila i va insistir en que l’Ajuntament continua censurant mocions. Per la seva banda, Salvador Domènech va posar l’accent en les deficiències de determinats serveis (neteja viària, recollida de la brossa...) i va dir que l’Ajuntament ha practicat un urbanisme desproporcionat. En nom del govern, Isidor Rando va explicar les millores introduïdes a Parcs i Jardins, i també a Habitatge, a més de l’esforç que s’està fent en temes de Participació Ciutadana. La portaveu de CiU, Maria Rosell, va assegurar que l’Ajuntament no s’havia aturat malgrat no haver pogut aprovar el pressupost fins al juliol i va presentar una llarga bateria d’actuacions i de projectes de futur.