Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat amb pluja escasa22ºC-8ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
L´Ajuntament afavoreix la creació d´AMAL, una associació de dones àrabs de Sant Sadurní

Aquest mes de març s’ha creat a la vila una associació de dones àrabs de Sant Sadurní que porta per nom AMAL, que vol dir esperança amb àrab. En aquests moments, l’associació està integrada per una cinquantena de dones, que encapçala una junta directiva que presideix Kaoutar Chaara, una noia de 20 anys nascuda a Tanger, casada i mare d’un fill, i que també té una activitat laboral. Entre els principals objectius d’AMAL, cal esmentar la conservació i promoció de la cultura i la llengua àrab, a la vegada que també tenen interès a conèixer la llengua catalana i integrar-se a la societat d’acollida. 

La iniciativa de crear l’associació va sorgir durant la Quinzena Solidària del passat mes de novembre, arran de l’estada a la vila d’una delegació d’Al•Hoceima, una ciutat del nord del Marroc que manté vincles amb Sant Sadurní. Des d’aleshores s’han produït diverses trobades entre tècnics de diferents regidories de l’Ajuntament (Mediació, Cultura i Educació) i un grup de dones magribines interessades en posar en marxa l’associació. Per bé que la majoria de dones són marroquines, també hi ha alguna algeriana, i conviden a integrar-s’hi la resta de dones àrabs que resideixen a Sant Sadurní. L’associació aplega dones d’edats molt diverses, des dels 20 anys fins als 60, i per bé que la majoria són casades, també n’hi ha alguna de soltera. Es tracta, majoritàriament, de mestresses de casa, però hi ha dones que treballen fora de casa seva..

Objectius diversos

Una de les primeres fites d’AMAL és organitzar un curs d’àrab adreçat als seus fills i filles, i també volen programar classes d’àrab per a dones que no saben escriure en àrab. Aquests cursos, segons expliquen des d’AMAL, també es volen obrir a persones nascudes a Catalunya que tenen interès en aprendre la llengua àrab. Una altra línia de treball de l’associació tindrà un caràcter més lúdic i persegueix obtenir espais adequats per fer sessions de ball i classes de gimnàstica. Kaoutar Chaara i la resta de dones que integren la junta directiva d’AMAL comenten que estan interessades en organitzar activitats de manera conjunta amb l’Associació de Dones de Sant Sadurní. Des d’AMAL també es vol ajudar a les noves famílies que arriben del Marroc o d’altres països del Magrib. D’altra banda, mostren la seva preocupació pels nois i noies magribins que deixen d’estudiar i voldrien que hi hagués algun tipus de formació adequada per a aquesta tipologia de joves. Les xerrades sobre la cultura àrab també són una altra fita de l’associació.

Dones amb empenta

Al costat de Kaoutar Chaara hi ha la vicepresidenta d’AMAL, Fareda El Banluadji, nascuda a Nador i d’origen bereber. La secretària de l’associació és Hanan El Goudaoui, nascuda també a Nador, mentre que la tresorera és Hakima El Hassani, de Tanger. Les tres vocals de la junta d’AMAL són: Soad Bensaid, de Tanger; Khaddouj El Youssofi, d’Al•Hoceima, i Ouafa Daraaoui, de Berkane. Per bé que la majoria d’aquestes dones porten mocador al cap, tenen molt clar que portar-lo o no és una qüestió de llibertat personal i que l’associació no en fa cap problema d’aquest tema. 

La seu d’AMAL serà al Casal d’Entitats, però encara no han fixat un dia de reunió. Precisament, en aquest equipament municipal ja s’estan fent classes d’àrab dos dies a ala setmana, els dilluns i els dijous, de 3 a 5 de la tarda, gràcies a una iniciativa d’un grup de dones; i també es fan classes d’àrab per a nens els dilluns a la tarda, en aquest cas organitzades per La Llum del Nord, una entitat de Vilafranca. 

La regidora d’Igualtat, Maria Rosell, valora molt positivament la creació d’AMAL i assegura que, com qualsevol altra entitat de la vila, tindran tot el suport de l’Ajuntament.

Pujar al principi de la pàgina