Publicació 29.11.2017
El PP mobilitza una cinquantena de membres i simpatitzants al saló de plens i es viuen moments de tensió en diverses fases de la sessió

Aquest dimarts va tenir lloc una maratoniana sessió plenària a l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, que es va prolongar durant gairebé cinc hores, i amb un llarguíssim ordre del dia que va tenir en la moció presentada per la CUP per declarar Dolors Montserrat persona non grata l'assumpte més polèmic.

Dolors Montserrat

Precisament aquesta qüestió va originar una imatge poc habitual al saló de plens, que acostuma a estar pràcticament buit de públic quan se celebren plens municipals. Més d'una cinquantena de representants i simpatitzants del PP, molts d'ells procedents de fora de Sant Sadurní, van omplir la sala amb cartells en suport a la ministra sadurninenca de Sanitat. L'actitud d'alguns dels assistents va obligar l'alcalde Josep Maria Ribas a intervenir-hi, demanant en diverses ocasions respecte a les intervencions dels grups municipals, aturant fins i tot el plenari i demanant l'assistència dels agents de la policia, un fet que va portar fins i tot un dels assistents a llençar-se al terra per mostrar resistència pacífica.

La moció en qüestió, presentada per la CUP, no va prosperar després que en segona votació es produís un empat, amb 4 vots a favor – dos de la CUP més dos d’ERC – i 4 vots en contra – PSC i PP, i l’abstenció de PDeCAT, els altres dos regidors d’ERC i ICV. L’alcalde, amb vot de qualitat, va abstenir-s’hi i la proposta es va descartar degut a que no va obtenir la majoria simple - més vots favorables que en contra.

La CUP havia proposat ampliar la declaració de persones non grates a tot el govern del PP i al delegat del govern, i va defensar que es tracta d’una moció per la dignitat, en defensa dels atacs contra Catalunya i per assenyalar els responsables polítics de la desproporcionada acció policial. La resta de formacions, amb alguns matisos, van apostar per prendre altres accions com la reprovació política o sol•licitar la dimissió en el càrrec, desmarcant-se de qüestions personals, i van apel•lar a la necessitat de fomentar la pau i evitar més confrontacions. Des del govern els dos grups van justificar el posicionament tot i mostrar un gran acord amb el fons de la moció. El PP, per la seva banda, va lamentar que la proposta tingués la intenció de dividir la societat i va defensar la contribució de Dolors Montserrat al municipi.

Altres qüestions

La sessió va comptar amb l’absència de la portaveu del PDeCAT, Maria Rosell. El ple va arrencar amb una declaració institucional dels grups polítics en defensa de l’escola catalana, a la qual s’hi van adherir tots els grups a excepció del Partit Popular.

En un altra bateria de qüestions més formals i de tràmit, van aprovar-se la delegació de certes gestions tributàries a la Diputació de Barcelona. Es va donar llum verda per majoria, i amb l’abstenció del PP, al conveni per a la prestació conjunta del servei de taxi a la comarca de l’Alt Penedès. També es va aprovar la revisió de preus per al subministrament d’energia i el manteniment de la caldera de biomassa, o els convenis amb l’Agència Catalana de l’Habitatge per impulsar l’Oficina d’Habitatge municipal.

Possible adquisició Can Guineu

Els grups de l’oposició, a excepció del PP, van girar l’esquena a la modificació de crèdit presentada pel govern, per valor de 300.000 euros, que deixa oberta la porta a l’operació per adquirir Can Guineu, com a resultat de la reinversió patrimonial de l’Ajuntament després de la venda d’una parcel.la municipal al polígon de Can Ferrer. El PSC, que va titllar la compra de irresponsabilitat per l’enorme cost que suposarà la rehabilitació de l’edifici, a més de la CUP i ICV, van mostrar el seu desacord a l’adquisició, argumentant que el govern pren la decisió sense planificació i no té en compte les necessitats de la vila. ERC va recordar que és voluntat del govern celebrar una consulta perquè la ciutadania decideixi els usos de l’immoble.

Ajut al desenvolupament

El plenari va donar el vist-i-plau per unanimitat a la proposta del Consell de Cooperació d’atorgar 59.274 euros en ajuts al desenvolupament, repartits en els projectes presentats per Creu Roja, Mans Unides, Entrepobles i Amizade Junts amb Moçambic. Des del govern es va tornar a posar en valor el compromís de l’Ajuntament, destinant-hi l’1% del pressupost, i es va ressaltar que amb aquesta quantitat Sant Sadurní és el municipi de Catalunya que fa una major aportació a la cooperació, tenint en compte el percentatge per número d’habitants.

Resta de mocions

La manca d’acord entre les formacions polítiques va donar com a resultat que es presentessin diverses mocions en relació al rebuig de la represssió policial de l’1 d’octubre durant la celebració del referèndum i l’alliberament dels presos polítics. Tant les propostes del govern, amb l’adhesió de la CUP, i la de ICV, es van aprovar majoritàriament, però no la presentada pel PSC. En aquest cas, PDeCAT, ERC i la CUP van retreure els socialistes el suport a l’aplicació del 155, entre d’altres, i des d’Esquerra i la CUP van considerar l’actitud del PSC de cínica i hipòcrita, uns qualificatius que el grup municipal socialista va rebutjar enèrgicament.

Molt diferent va ser l’escenari de la moció presentada pel PSC i que, acordada amb l’equip de govern, va aconseguir la unanimitat dels grups, per tal d’estudiar una nova ubicació i construir una nova pista d’skate abans de la Festa Major de l’any 2018. La regidora de Joventut, Montse Medall, va afegir que es consensuarà amb el col•lectiu de joves l’espai més idoni, així com les característiques dels elements de salt i patinatge que s’hi instal•laran.

També es va donar suport àmpliament, només amb l’abstenció del PdeCAT, disconforme amb algun punt del redactat  relacionat amb els recursos de les institucions i la situació de les subvencions, a la moció del PSC amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

ICV va trobar el suport de la resta de grups a una moció per sol•licitar la gestió municipal dels pisos de la SAREB, conegut popularment com el “banc dolent”, amb l’objectiu d’evitar l’especulació immobiliària als municipis. Al tram final, la CUP també va proposar retirar una moció relacionada amb el procés participatiu del pressupost municipal davant el compromís traslladat pel govern de impulsar aquesta iniciativa.

Abans d’acabar, es va resoldre per unanimitat una moció de la CUP que reclamava estudiar la situació de la distribució de l’alumnat als centres escolars de la vila, per tal de lluitar contra la segregació social. I com a urgència, ICV va aconseguir també la unanimitat per a la creació d’una taula sectorial del cava.
La gran durada del plenari va empényer els grups municipals a descartar el torn de precs i preguntes i traslladar les consultes i peticions al govern en la propera sessió.

Àudio Ple Part 1

Àudio Ple part 2

Àudio Ple Part 3